Linkovi

Evropska unija: Sadašnje EU ne bi bilo da Berlinski zid nije srušen


Dvadeset godina je prošlo od dramatičnog rušenja Berlinskog zida, koji nije dijelio samo grad, državu i continent… Njegovim rušenjem pala je i "čelična" zavjesa i započeo istinski proces evropskog ujedinjenja. Ono što je nekada bilo stvarnost, danas je istorija u koju je teško povjerovati …. zid skoro 30 godina između ljudi, sudbina, pogleda na život, ideologija…. srušen je, a taj čin je postao simbolom pobjede demokratije i slobode. Dvije decenije kasnije, ništa nije isto, sem želje za što snažnijom i širom Evropskom unijom:

Predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso o tome kaže:

"Novembra 2009. godine smo svjedoci ubrzavanja istorije… Lisabonski sporazum su konačno ratifikovan svih 27 članica i uskoro će stupiti na snagu. Nakon što su uklobnjene i posljednje prepreke, pred samim smo vratima nove ere proširene Evropske unije, Unije čiji su stanovnici odlučili da je učine efikasnijom, više demokratskom i snažnijeg glasa na svjetskoj sceni. To je Evropa slobode i solidarnosti, slobodna, a ona ne bi bila moguća bez događaja od prije 20 godina, događaja kojih se danas prisjećamo, bez rušenja Berlinskog zida."

Ipak, posao ujedinjenja Evrope nije okončan, uvjereni su i u Evropskom parlamentu, gdje ukazuju da Unija ima još ozbiljnog posla na Zapadnom Balkanu. Šef Delegacije Evropskog parlamenta za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Eduard Kukan ističe:

"Bez proširenja na Zapadni Balkan ne možemo govoriti o ujedinjenoj Evropi. Riječ je o regionu koji je uvijek bio veoma osjetljiv. Svjedoci smo ratova u vrijeme raspada Titove Jugoslavije i mislim da je u interesu svih Evropljana da i zemlje tog regiona budu uključene u buduću ujedinjenu Evropu."

Evropa danas slavi, prisjećajući se hrabrosti onih koji su tražili više slobode i demokratije, ne samo u Berlinu, već i širom prostora iza "čelične" zavjese, prostora koji je danas, dobrim svojim dijelom, sastavni dio evropske asocijacije država.XS
SM
MD
LG