Linkovi

Rat u Afganistanu:  Definirati američke nacionalne interese


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama još nije donio odluku o raspoređivanju dodatnih vojnih snaga u Afganistanu. Posljednji put o tome je razgovarao sa visokim vojnim zapovjednicima prošlog petka. U međuvremenu, riješena je dilema o budućem predsjedniku Afganistana i to je samo jedna nepoznanica manje u procesu vaganja argumenata za i protiv upućivanja dodatnih snaga. Kada su u pitanju analitičari političkih zbivanja, neki smatraju da je primarno pitanje u ovom trenutku da li je rat u Afganistanu još uvijek rat iz nužde i da li je u skladu sa američkim nacionalnim interesima.

Nedavno je predsjednik Obama najtežu posljedicu rata vidio svojim očima, iz prve ruke, kada je u bazi Dover odao počast 18-orici američkih vojnika poginulih u Afganistanu:

"Ovo je gorak podsjetnik na najveću žrtvu koju vojnici mogu dati. I ne samo naši vojnici, nego i njihove porodice" – rekao je tim povodom.

Rat svom svojom težinom leži na sadašnjoj administraciji dok predsjednik razmatra preporuku zapovjednika američkih snaga u Afganistanu generala Stanleya McChrystala o slanju još 40 hiljada vojnika u tu zemlju.

Dobro poznati novinar i komentator Bob Woodward ističe da gospodin Obama mora odvagnuti koji su to najbitniji američki nacionalni interesi. Po njemu, najvažnjiji inters je svakako spriječiti novi napad al-Qaide i upravo zbog američkih vojnika u Afganistanu al-Qaida to nije u stanju učiniti. Drugi je regionalna stabilnost, kaže Woodward i dodaje:

"U ovom slučaju pitanje bi moglo biti šta smo voljni uložiti u stabilnost regiona, ili, specijalno, Afganistana. Ako gledate iz ovog ugla, to bi moglo značiti da se treba kloniti slanja ogromnog broja vojnika."

Neki smatraju da su za uspjeh misije u Afganistanu potrebne dodatne snage.

Tony Cordesman, analitičar Centra za strateške i međunarodne analize u Washingtonu kaže:

"Ako ne uspijete imaćete vakum vlasti u Afganistanu koji je na granici Pakistana, nuklearno naoružanog i zemlje opterećene unutarnjim podjelama i napetostima. Sličnih problema ima i u drugim državama Centralne Azije."

Novinarka Mariam Wahabi se takođe boji stvaranja vakuma vlasti. Po njenoj ocjeni Zapad ne bi trebao zaboraviti žrtve afganistanskih boraca čiju su borbu protiv sovjetskih okupacionih snaga podržavale i Sjedinjene Države:

"Mislim da mi, Amerikaci, ponekad zaboravljamo tu cijenu. Nakon poraza Sovjeta u Afganistanu, počeo je i proces oslobađanja zemalja istočne Evrope od moskovske diktature, a i pozicija Sjedinjenih Država je ojačana i ubrzo smo bili jedina svjetska super-sila."

Gospodin Cordesman smatra da predsjednik Obama treba uputiti dodatne jedinice u Afganistan kako bi osigurao ostvarivanje razvojnih projekata iza kojih stoje i Sjedinjene Države, i da obimna međunarodna pomoć stigne do Afganistanaca kojima je nužna. On kaže da je dosadašnja pomoć UN-a u velikom neredu:

"Za osam godina, misija Ujedinjenih naroda u Afganistanu nije objavila ni jedan izvještaj o tome kako su novac i druga pomoć trošeni, i za što su bili namjenjeni. To je izuzetno teška mrlja na prosecu upravljanja, korištenja i raspodjele pomoći."

Predsjednik Obama sa najbližim saradnicima već tjednima analizira upozorenje generala Chrystala o mogućem gubljenju rata bez slanja dodatnih vojnih jedinica i argumente za i protiv takve odluke. Do sada ni jednom riječju nije nagovijestio kakava bi njegova odluka mogla biti.

XS
SM
MD
LG