Linkovi

Palestinci i masline: Novac na stablima


Manje kontrolnih tačaka izraelske armije na Zapadnoj Obali Palestincima omogućava veći razmah ekonomije. Potvrđuje to i primjer uzgoja maslina i proizvodnje i prodaje maslinovog ulja. Mnogi Palestinci su uvjereni da bi izvoz maslinovog ulja sa Zapadne Obale mogao biti jedan od čvrstih temelja ekonomije buduće palestinske države.

Za Mahmouda Samaru i njegovu porodicu, iz sela Berqin na svjeveru Zapadne Obale, novac, jednostavno rečeno, raste na stablima maslina. A masline su na Zapadnoj Obali stoljećima. Sada je, međutim, posao sa maslinama unosniji nego ikada, kaže Mahomud Samara:

„Cijene su porasle sa 3 na skoro 7 dolara po kilogramu maslina. Shodno tome, i prihod nas uzgajivača maslina je mnogo, mnogo bolji nego ranije."

I još nešto vrlo bitno. Mahmoud Samara radi u okviru zadruge iz koje su isključeni posrednici. Kroz zadrugu masline i ulje idu direktno lokalnoj firmi Cannan Fair Trade. Takav način prodaje takođe znači veći prihod proizvođačima. Firma Cannan Fair Trade ove godine izvezla je Sjedinjene Američke Države i Evropu visokokvalitenog maslinovog ulja, i drugih proizvoda na bazi maslina, u vrijednosti od 4 miliona dolara.

Osnivač firme je Nasser Abu Farha, Palestinac obrazovan u Americi. Osim ekonomske koristi, on ističe i slijedeće:

„Pored profita koji ostaje palestinskoj ekonomiji, izvozom maslinovog ulja otvaraju se vrata i drugim palestinskim proizvodima. To je podsticaj svijetu da Palestinu i Palestince vide i u drugom svjetlu, da nas vide kao proizvođače kvalitetnih produkata."

Ukljanjanjem mnogih kontrolnih tačaka na Zapadnoj Obali, Izrael je omogućio mnogo lakši transport maslinovog ulja i drugih proizvoda do izraelskih izvoznih luka, a palestinski zvaničnici se nadaju, na primjeru firme Cannan Fair Tradea, da bi palestinska ovisnost o pomoći iz inostranstva, koja se mjeri milijardama dolara, mogla biti postepeno umanjivana.

I predsjednik palestinske vlade Salam Fayyad uklanjanje kontrolnih tačaka takođe ocjenuje prijeko potrebnim:

„Kretati se, transportovati lakše i brže, je apolutno nužno da bi ekonomsko oživljavanje bilo trajno. Za nas nije nije ni poželjno, ni održivo da se nastavimo oslanjati na veliku pomoć iz inostranstva. To nije dio vizije koju imamo kada govorimo o budućnosti palestinske države."

Zahvaljući dobroj zaradi na maslinama i ulju Mahmoud Samara je mogao napraviti novu porodičnu kuću. Iduće godine planira kupiti automobil. Za njega i ostale Palestince, koji se bave tom vrstom posla, urod sa maslinovih stabala sada je zlato i nada za budućnost.

XS
SM
MD
LG