Linkovi

Afganistan: Otkazan drugi krug  izbora, Karzai ostaje predsjednik


Afganistanska neovisna državna izborna komisija proglasila je predsjednika Hamida Karzaia pobjednikom spornih izbora, nakon što je donijela odluku o otkazivanju drugog kruga predsjedničkih izbora zakazanih za narednu subotu. Predsjednik komisije Azizullah Ludin izjavio je da Karzai može ostati na predsjedničkoj funkciji i naredni mandat jer je pobijedio u prvom krugu izbora održanih u avgustu, a sada je jedini kandidat za drugi krug izbora zakazanih za subotu, 7. novembra. Ovakav ishod uslijedio je nakon što se Karzaiev protukandidat Abbullah Abdullah definitivno povukao iz utrke.

Prema Abdullahovom jučerašnjem objašnjenju, kada je inače saopštio da se povlači, on ne bi mogao učestvovati u drugom krugu izbora koji će voditi isti ljudi i ista komisija koji su bili odgovorni i za prvi krug glasanja. U tom prvom krugu, kako što je poznato, posebna komisija pod pokriviteljstvom Ujedinjenih nacija ustanovila je da je skoro jedna trećina glasova pripisanih Hamidu Karzaiu rezultat izbornih malverzacija i prevara. Zvaničnici afganistanske, državne izborne komisije, koju je svojevremeno imenovao predsjednik Karzai, su, također jučer, saopštili da, shodno afganistanskom ustavu, drugi krug glasanja mora biti održan kako je bilo planirano. Danas je, međutim, izvjesno da drugog kruga neće biti i da dosadašnji predsjednik Hamid Karzai ostaje na predsjedničkoj funkciji.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, Britanija i više drugih zemalja pozdravile su ovakav rasplet izborne krize i čestitale Hamidu Karzaiu.

Danas je u Kabul nenajavljeno stigao i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. On se susreo i sa gospodinom Karzaiem i sa gospodinom Abdullahom, a nakon susreta izjavio je da Karzai mora vrzo formirati vladu koje će imati podršku i afganistanskog naroda i međunarodne zajednice. Inače, posjeta prvog čovjeka svjetske organizacije uslijedila je nekoliko dana nakon terorističkoh napada na zgradu u Kabulu u kojoj je boravilo osoblje Ujedinjenih naroda. Talibanski militanti su preuzeli odgovornost za taj napad u kojem je ubijeno pet stranaca, uposlenika Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG