Linkovi

SAD: Sve starija radna snaga


Među zaposlenim Amerikancima sve je više sijedih, a analitičari Ureda za radnu statistiku predviđaju da će broj zaposlenih između 65 i 74 godine starosti do 2016. godine porasti na 80 procenata. Ekonomski teška vremena primoravaju takozvanu "baby boom" generaciju da odgodi odlazak u mirovinu.

Potvrđuje to i primjer Joan Hansen. Ona radi u 70-oj godini života. Rođena 1938. godine, gospođa Hansen je mogla u mirovinu sa punim vladinim beneficijama kada je imala 65 godina. Ali priznaje da ju je hvata bojazan od pomisli da će napustiti posao direktorice jedne male, neprofitne organizacije:

"Kada razmišljate o neprimanju plaće, a želite i dalje imati pristojan život, počne vas pomalo hvatati strah."

Kćerka gospođe Hansen je preminula prije nekoliko godina. Hansenova brine i izdržava četrnaetogodišnju unuku, što je i mnogo veći razlog da ne odlazi u mirovinu.

Anketa istraživačkog centra Pew pokazala je da 40 procenata Amerikanaca, kao što je gospođa Hansen, rade poslije središnje mirovinske dobi i to zbog ekonomskih uvjeta.

Ekonomista Sean Snaith kaže da su umirovljenici teško pogođeni padom vrijednosti kuća, stanova i mirovinskih fondova i ističe:

"Onima koji su već u mirovini, kao i onima koji su blizu odlaska u mirovinu, vrijednost imovine je prepolovljena, te mnogi nemaju dovoljno ušteđevine kako bi prestali raditi."

Stručnjaci za tu vrstu problematike prognoziraju da če broj starijih radnika rasti, a smanjivati broj zaposlenih ispod 24 godine. Objašnjenje je jednostavno, kaže gospodin Snaith:

"Zbog toga što sve više starijih ljudi ostaju na radnim mjestima, onima koji tragaju za zaposlenjem, a među njima je najviše mladih, mnogo je teže zaposliti se."

Uz želju, ali i potrebu za što većom ušteđevinom za sigurne penzionerske dane, i povećanje životne dobi, visoke cijene zdravstvenog osiguranja za umirovljenike, a i neki drugi manje očiti razlozi doprinose povećanju broja starijih radnika. Kao većina Amerikanaca koji rade, ni Joan Hansen ne zna kada će u mirovinu, ali se nada da će moći raditi dok na vidiku ne budu bolji I ekonomski mirniji dani.

XS
SM
MD
LG