Linkovi

SAD: Njujorčani sade na krovovima


New York City, dakle ono što je podignuto na otoku Manhattan, već decenijama nema prostora da se širi. Naravno, nema ni prostora za bašte i vrtove u kojima bi Njujorčani zasadili nešto od povrća.... osim na krovovima, visoko nad zemljom. I to je, sadnja na krovu, posljednji trend uvijek inovativnih stanovnika "Velike jabuke." Pojedinci, a i neki vlasnici i upolenici restorana sade, zalijevaju, okopavaju, plijeve... Za sada je to više ekološki, a manje komercijalni trend. Jednog dana... ko zna. Jer, ima kompanija u kojima se nadaju da bi to mogao biti profitabilan posao i mnogo jeftinija alternativa kupovini povrća u supermarketima gdje je skupo, pogotovu za one sa niskim zaradama.

Amber Kusmenko i njen mladić Louis Kofsky vole i New York i sadnju. I na jednom krovu uživaju i u pogledu na grad i u maloj poljoprivredi. Željeli su provjeriti je li to moguće i sada na krovu imaju paradajz, krastavce, mrkvu....

Iz odgovarajućih priručnika informirali su se o zemlji, sadnji i rastu biljaka.

"Umjesto o priča o kupovini farme jednog dana, rekli smo hajdemo početi sada saditi i učiti kako uzgajati dok još imamo prodavnicu dole na ulici" - kaže Louis, a Amber dodaje:

"Sa toliko mnogo ljudi na planeti, mi ne možemo imati naših desetak hektara... Mislim da je ovo način na koji gradovi mogu biti i ekološki zdraviji i imati više svoga povrća."

Picerija Roberta je primjer komercijalnije vrste. Da bi učinili atraktivnijim neugledan parking, vlasnici picerije su kupili dva stara željeznička vagona. Na njihovim krovovima zasađeno je povrće, a uređen je i prostor za sjedenje.

Gwen Schantz brine o vrtu.

"Iz vrta nadopunjavamo zalihe potrebnih artikala. Gosti vole kada kažemo da su salata i bosiljak rasli i ubrani tu, iza njih."

Vrt sa krovova vagona, naravno, ne daje onoliko koliko piceriji treba i Gwen traži mnogo veći krov.

O maloj poljoprivedi na krovovima krajnje ozbiljno i poslovno promišljaju u firmi BriteFarm Systems. Oni grade farme na krovu za škole, ne-profitne organizacije i korporacije. Direktor Benjamin Lindley kaže da je jeftinije imati povrće i voće sa njujorških krovova, nego sve dovoziti sa velike udaljenosti, ponekad i hiljadama kilometara:

"Transport na veliku daljinu je problem. To je ekoločki problem, to je problem za farmera, to je problem za kupca zbog cijene, to je problem i kupca i trgovca jer je voće i povrće, dok stigne do New Yorka, često pri kraju trajanja i upotrebljivosti."

Da mala poljopriverda na krovovima poprima ozbiljniji zamah govori i podatak da kompanija BriteFarms Systen sada radi na postavljanju četiri frame na krovovima New York Citya. Sadnja bi trebalo da počne slijedećeg proljeća.

XS
SM
MD
LG