Linkovi

SAD: Male banke podsticaj malom poduzetništvu


Mogu li male, komunalne, gradske banke efikasnije podstaći malo, privatno poduzetništvo i time pospještiti ukupni ekonomski oporavk Sjedinjenih Država?

Predsjednik Barack Obama vjeruje da mogu i zato snažno zagovara ideju da malom poduzetništvu, upravo preko malih banaka, bude dostupan dio velikog finansijskog kolača namijenjenog spasavanju velikih bankarskih i finansijskih institucija. On traži od Kongresa da usvoji mjere kojima bi bio povećan maksimalni iznos kredita za male poduzetnike i snižene kamate na kredite malim bankama, kako bi i one te kredite malim poduzetnicima mogle davati po niskim kamatnim stopama.

Mada američka ekonomija već neko vrijeme pokazuje znake opravka, mnogi Amerikaci i dalje gube kuće jer ih ne mogu otplaćivati, nezaposlenost raste, a velike banke još uvijek zaziru od masovnijeg kreditiranja. A kada se banke plaše, kada traže dlaku u jajetu, malo privatno poduzetništvo posebno trpi i kako kaže predsjednik Obama, najteže je pogođeno sadašnjom recesijom. Kao jedan od argumenata ističe podatak da je od sredine 2007. pa do kraja 2008. godine u sektoru male privrede skoro 2 i po miliona Amerikanaca ostalo je bez posla.

Stoga gospodin Obama želi da obim kreditiranja malog poduzetništva bude povećan dostupnijim kapitalom preko komunalnih, gradskih, banaka čije je kapital u pravilu manji od milijardu dolara. Naravno, te banke bi trebale biti spremne, upozorava američki predsjednik.

„Ako te banke krenu sa planovima povećanja kreditiranja malih poduzetnika, pomoći ćemo im da dođu do potrebnog kapitala, po kamatnim stopama znatno prihvatljivijim nego što su one koje nude velike finansijske institucije."

Uz takav korak, ističe Dorothy Bridges iz Prve vašingtonske gradske banke, i banka koju vodi i druge male banke mogle bi biti dodatni zamajac ekonomskog oporavka. Po njenoj ocjeni svaka pomoć federalne vlade bila bi vrlo korisna. Gospođa Bridges, izvršna direktorica Prve vašingtonske gradske banke, vjeruje da će prijedlozi predsjednika Obame pomoći uravnoteženju tržišta kapitala i omogućiti malim bankama da dosegnu do većeg broja malih poduzetnika, pored ostalog i zato ....

„... što mi u malim bankama znamo što treba našim zajednicama, znamo što su i ko su obični ljudi, šta je malo poduzetništvo, znamo što je i ko je tkivo naših zajednica."

U sektoru malog poduzetništva najviše je novootvorenih radnih mjesta, čak 65 odsto. I mali poduzetnici, kada im je potreban kredit, mnogo češće odlaze upravo u male, komunalne, banke. Kao jedan od takvih primjera gospodin Obama je spomenuo u Washingtonu nedavno otvorenu piceriju:

„Kada tri čovjeka sanjaju o otvaranju picerije prvo se nađu pred izazovom finasiranja. Na kraju su dobili kredit u Prvoj vašingtonskoj gradskoj banci, banci koja pomaže komunalni razvoj, i sada posao u piceriji cvjeta."

Male banke nisu samo od koristi malim poslovnim poduzetnicima.

Sylvia Robinson željela je otvoriti neprofitni centar u kojem će se ljudi iz susjedstva okupljati, razgovarati, baviti kulturom i umjetnočću, učiti kako dobro urediti i održavati vrt... Njen san bio je za te namjene osposobiti jednu zgradu staru stotinjak godina. Kredit joj je odbilo dati nekoliko velikih i moćnih banaka. U Prvoj vašingtonskoj gradskoj banci prepozanali su vrijednost ideje Sylvie Robinson i odobrili kredit od 850 hiljada dolara za kupovinu stare zgrade.

„Bez kredita, ne bismo bili u stanju otvoriti naš centar" - kaže gospođa Robinson. A na reporterovo pitanje da li bi Washington bio siromašniji bez tog centra ona odgovara: „Apsolutno...."

I ona vjeruje da male banke imaju bitnu ulogu, i da mogu imati još značajnije mjesto, u podsticanju malog poduzetništva. S druge strane, "nevjerni Tome" kažu da će biti potrebno mnogo više da bi se ponovo uveo red u američku ekonomiju i finansije.

XS
SM
MD
LG