Linkovi

Analitičari podjeljeni oko ishoda drugog kruga predsjedničkih izbora u Afganistanu


Afgaistan se priprema za drugi krug predsjedničkih izbora izmedju predsjednika Hamida Karzaija i bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha, nakon što je istraga o izbornim prevarama donijela gospodinu Karzaiju manje od potrebih 50 procenata glasova. Za Glas Amerike, Ravi Khana je u Washingotnu razgovarao sa ekspertima o mogućem ishodu izbora - pobjedi Karzaija ili Abdullaha, ili trećoj mogućnosti, koaliciji izmedju njih dvojice.

Ujedinjeni narodi su odpočeli raspodjelu glasačkih listića širom Afganistana u okviru priprema za drugi krug izbora, 7. novembra, izmedju predsjednika Hamida Karzaija i bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha.

Drugi krug dolazi nakon što je Izborna komisija poništila blizu milion glasačkih listića sa predsjedničkih izbora u augustu. Tom istragom Hamid Karzai je izgubio potrebnu nadpolovičnu većinu što je uzrokovalo drugi krug izbora.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da to održava volju afganistanskog naroda i da bi on svoju odluku o slanju dodatnih vojnika u Afganistan mogao zadržati do završetka drugog kruga glasanja.

Njegov komentar je usljedio nakon susreta sa senatorom Johnom Kerry-em, koji je boravio u Kabulu.

Mislim da treba vidjeti kako će to proći i kakva će vlada iz toga proizaći, rekao je John Kerry.

Analitičar u Institutu za izučavanje rata, Haseeb Humayoon, kaže da bi Karzai ponovo mogao pobjediti: "Ukoliko analiziramo glasove date predsjedniku Karzaiju, vidi se da on ima znatno jaču bazu od doktora Abdullaha, i to, takodjer, može imatu ulogu u drugoj rundi izbora."

Ali ostaje pitanje dogovora kojeg je Karzai postigao sa lokalnim vlastima u udaljenim regionima Afganistana kako bi zadobio njihovu podršku.

Mislim da na to treba gledati sa oprezom jer ti dogovori ostaju upitni mada mogu biti korisni u smislu efikasnosti vlasti, kaže Humayoon.

Ali Rick Nelson u Centru za Strategijske i Medjunarodne studije u Washingtonu kaže da je pogrešno političke prilike u Afganistanu promatrati kroz zapadna sočiva: "Predsjednik Karzai je bio veoma agresivan u sklapanju dogovora i pokušaju da izgradi partnerstvo. Ali to u datim okolnostima, u kojima on nastoji raditi, ukoliko može postići dogovor sa rivalskim frakcijama i to rezultira u stabilnom Afganistanu, to je nešto što bi mogli podržati."

Drugi scenario, kojeg predvidjaju neki eksperti je pobjeda ključnog Karzaijevog rivala, Abdullaha Abdullaha.

Nelson kaže da on politički nije toliko različit od Karzaija, mada ne dolazi iz Pashtunske većine: "Očito on nije čistokrvni Pashtun, on je dijelom Tajik, i to može promjeniti dinamiku odnosa sa Sjedinjenim Državama. Ali, to vjerovatno neće promjeniti ukupnu američku politiku."

Takodjer, postoje šanse da dvojica kandidata dodju do neke vrste sporazuma o podjeli vlasti i izbjegnu novi krug izbora.

I dok neki analitičari u to sumnjaju, Nelson je optimista: "Ukoliko unaprijed dodje do jedinstvene vlade, onda to, zasigurno, ostavlja po strani cijelo pitanje legitimnosti izbora, i omogućava Sjedinjenim Državama i NATO da krenu naprijed u svom partnerstvu sa Afganistanom."

U Washingtonu, američki zvaničnici kažu da sporazum o podjeli vlasti izmedju dva lidera u potpunosti ovisi o afganistancima.

XS
SM
MD
LG