Linkovi

Budućnost u solarnoj energiji


Svakog dana Rhone Resch i njegova žena Lisa prate koliko troše struje kod kuće.

Resch prati koliko troši struje čak i kada nije kod kuće, putem mobilnog telefona.

„Ovo mogu da radim sa bilo kog kompjutera ili mobilnog telefona u svijetu. Tako kada sam kod kuće imam mogućnost da provjerim da moj solarni sistem prizvodi koliko očekujem“ – rekao je Rhone Resch.

Prije nekoliko godina, ovaj kućevlasnik iz Washingtona instalirao je 36 solarnih panela na svom krovu.Oni proizvode skoro 100 procenata struje u ovoj porodici.

Sistem košta otprilike 35 hiljada dolara, ali je Resch dobio 19 hiljada nazad u popustima i povratu federalnih taksi.

Resch kaže da mu ovaj sistem pomaže da uštedi novac jer svakog mjeseca uspije da uštedi skoro $100 na struju.

Rhone Resch je naveo razloge zašto su odlučili za solarni sistem:

„Želimo da smanjimo našu ovisnost o stranim energetskim izvorima, i u ovom slučaju proizvodimo energiju ovdje, na našem krovu.Ništa ne može biti više američko od toga.“

Resch je zaludjen solarnom energijom.On predvodiuticajnu grupu za promoviranje solarne energije.Kaže da solarna industrija može obezbijediti stotine hiljada poslova američkim radnicima.

„Ovo su jako dobri poslovi.Ovo su električari, vodoinstalateri i stolari. Ljudi koji su izgubili posao u gradjevinarstvu mogu pronaći posao u industriji solarne energije. „

Ovih dana radnici u Virdžiniji grade sistem solarne energije na ovom novom skloništu za beskućnike.Sklonište je opremljeno kućanskim uredjajima koji štede energiju.

Federalna novčana pomoć, koju je Kongres usvojio ove godine, finansira projekat. $80 miliona ove pomoći investiraće se u čistu energiju.

Jim Pierobon je podpredsjednik kompanije Standard Solar koja instalira solarne panele. On tvrdi da inicijative na federalnom, državnom i lokalnom nivou privlače nove kupce što je skoro iznenadjujuće.

Pierobon kaže da se njegova kompanija proširila sa 15 radnika u 2008. godini na skoro 75 radnika danas.

Prema navodima industrijskih analitičara Sjedinjene Države u posljednjoj dekadi zaostaju za svojim solarnim suparnicima Njemačkom, Japanom i Kinom.

Resch traži veće dažbinske inicijative i manju cijenu kredita za biznise koji investiraju u solarnu energiju, kako bi industrija krenula naprijed kao što su američke internet kompanije 1990-ih godina.

„Mi smo izumili ovu tehnologiju i to moramo iskoristiti da stvorimo nove poslove u Sjedinjenim Državama“ ' rekao je Resch.

Solarna industrija danas činimanje od 1 procenta američke struje.Ali stručnjaci kažu da je potencijal stvaran sve dok sunce sija.

XS
SM
MD
LG