Linkovi

Kakva će biti nova američka strategija u Afganistanu?


Sada kada su se najviši zvaničnici u Afganistanu složili da se 7. novembra održi novi krug predsjedničkih izbora sa pojačanom pažnjom se iščekuje odluka predsjednika Baracka Obame oko slanja dodatnih američkih vojnika u Afganistan. Gospodin Obama medjutim čeka rješenje izbornog spora prije objavljivanja svoje nove ratne strategije.

Dok se borbe nastavljaju, američki zvaničnici u više navrata ponavljaju da se mora riješiti pitanje izbora prije nego predsjednik Barack Obama može donijeti razumnu odluku o slanju dodatnih vojnika i sredstava u Afganistan.

Zvaničnici administracije kažu da Sjedinjene Države trebaju biti sigurne da imaju pouzdanog partnera u vladi Afganistana prije promjene strategije.

Analitičari kažu da će drugi krug izbora doprinijeti pouzdanosti u novu vladu, što je predsjednik Obama pozdravio: "Predsjednik Karzai, kao i drugi kandidati, mislim da su pokazali da u srcu nose interes afganistanskog naroda, da je to odraz njihove odlučnosti da uvedu vladavinu zakona i insistiranja da se ispuni volja afganistanskog naroda."

Izborni zvaničnici sada užurbano pripremaju novo glasanje dok se približava oštra afganistanska zima i dok raste prijetnja od Talibana.

Bivši zvaničnik CIA, Bruce Riedel je savjetovao predsjednika Obamu oko politike u Afganistanu: "Moramo biti sigurni da druga runda izbora ne bude sa prevarama i korupcijom kao prvi krug."

Riedel kaže da se američki i vojnici NATO-a susreću sa terorističkim kartelom u Afganistanu i Pakistanu sačinjenim od različitih grupa kao Talibani i al-Qaida.

Bruce Riedel kaže: "Status quo u Afganistanu, upravo sada je nepodnošljiv. Mi taj rat gubimo. Još nije izgubljen, ali ga gubimo."

Mnogi članovi američkog Kongresa koji su izrazili zabrinutost u vezi slanja dodatnih vojnika su, kao i predsjednik Obama, demokrati.

Neki tvrde da masovna korupcija u Afganistanu potkopava napore Sjedinjenih Država u tom ratu.

Zastupnica iz Californije, Jane Harman: "Pred Kongres ne bi sada trebalo postaviti pitanje broja vojnika, jer mislim da u ovom trenutku Kongres nije spreman, odnosno većina u Kongresu nije spremna da zahtijeva više vojnika. Pitanje koje treba postaviti je kako možemo raditi sa vladom da smanjimo jako raširenu korupciju u Afganistanu."

Sjedinjene Države imaju blizu 68 hiljada vojnika u Afganistanu i tamo je i 40 hiljada vojnika iz zemalja članica NATO saveza.

Najviši vojni zapovjednik američkih i NATO snaga, general Stanley McChrystal je upozorio da Amerika može izgubiti u tom sukobu ukoliko se ne upute dodatne vojne snage.

Analitičari koji su protiv povećanja broja vojnika tvrde da bi to vodilo opadanju podrške afganistanskog naroda.

Paul Pillar, veteran CIA, koji je sada profesor za sigurnost na Univerzitetu Georgetown, kaže da podrška javnog mnijenja u Afganistanu već opada: "Zašto se ovo dešava? Mislim da je pod broj jedan u pitanju gledanje prema kojem smo postali okupatori, kao Sovjetski savez, a ne oslobodioci i zaštitnici Afganistana. I drugo, zbog neizbježnih civilnih žrtava koje se dešavaju i kod najbrižljivije planiranih i najvještije izvedenih vojnih operacija."

Rasprava o strategiji i povećanju broja vojnika se dešava u vrijeme kada 30 hiljada pakistanskih vojnika izvode vojne operacije u Južnom Waziristanu, uz granicu sa Afganistanom.

Udaljeni i teško pristupačni plemenski region je globalno središte za militante, koji tu pripremaju samoubilačke napade u Pakistanu i često prelaze granicu i bore se protiv američkih i vojnika NATO saveza u Afganistanu.

Michael O`Hanlon je specijalista za Američku nacionalnu sigurnost u Institutu Brookings: "Po prvi put do sada imamo priliku da al-Qaidu i njoj slične grupe stavimo izmedju čekića i nakovnja. Imamo šansu da ih progonimo i u Pakistanu i u Afganistanu. Ja bih to uradio."

U intervjuu za američku TV mrežu NBC, gospodin Obama je rekao da je sasvim moguće da će njegova administracija imati novi strateški plan za američke snage u Afganistanu, ali da ga neće saopćiti do završetka druge runde predsjedničkih izbora u Afganistanu, 7. novembra.

XS
SM
MD
LG