Linkovi

BiH: Prvi dan Butmira 2 bez bitno novog


Prijedlog paketa o ustavnim promjenama koji se našao pred učesnicima butmirskog sastanka, predviđa da se zakonodavna vlast za BiH povjerava Predstavničkom domu od 87 mjesta, od kojih su tri garantovana onima koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda. Izvršna vlast za BiH bila bi povjerena Vijeću ministara, koje bi zapravo postalo državna vlada, a činili bi je li predsjednik, odnosno premijer, i ministri. Ustavni amandmani predviđaju postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, te, radi osiguranja nezavisnog i profesinalnog sistema pravosuđa, Sudsko i tužilačko vijeće.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, svi zakoni bi se upućivali Domu naroda i smatrali bi se usvojenim po isteku roka od 15 dana od dana prijema, ako u tom roku većina članova kluba konstitutivnog naroda ne bi glasala da je taj zakon destruktivan po vitalni nacionalni interes. U roku od tri dana od dana glasanja o tom vitalnom nacionalnom interesu, dati klub konstitutivnog naroda dostavljao bi pismeno obrazloženje o tome kako je zakon destruktivan po vitalni nacionalni interes. Ukoliko ne dođe do dogovora predmet se upućuje Ustavnom sudu, koji bi svoju odluku o tome da li je došlo do ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa dostavio Parlamentarnoj skupštini u roku od 30 dana od dana prijema upućenog predmeta.

Prijedlog amandmana na Ustav predviđa da BiH ima predsjednika i dva potpredsjdnika, koji zajedno čine Predsjedništvo, a kandidati za predsjedništvo su članovi Predstavničog doma koji nisu izbrani u Dom naroda i koji imaju pismenu podršku najmanje pet članova Predstavničkog doma.

To su u najkraćem prijedlozi sa kojim su na Butmir došli Carl Bildt i Olli Rhen, predstavnici Evropske unije, i James Steiberg, predstavnik SAD.

Nakon sastanka, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, o razgovorima je rekao:

Danas smo vodili produktivnu diskusiju, vjerujem da ste upoznati sa razlikama koje postoje među liderima raznih partija, ali ima i pitanja za koje vjerujem da je ostvaren određeni pomak unaprijed. Naravno, ne vjerujem da ćemo riješiti odjednom sve probleme u Bosni i niko nema takva očekivanja, ali neka ćemo pitanja odmah, već sutra ujutro pokrenuti. To je, otprilike, to gdje stojimo danas nakon sastanka. I očekujem da ćete ovo čuti i od lidera raznih partija."

Zamjenik državne tajnice Sjedinjenih Država James Steinberg je, uz kratku ocjenu razgovora, istakao spremnost pregovarača da pomognu:

„Mi cijenimo koliko su vremena i energije lideri partija potrošili u ovim diskusijama. Radi se o ozbiljnim i teškim pitanjima i problemima. Kao što je ministar Bildt rekao, mi ne mislimo da ih sva možemo riješiti odmah i odjednom, ali mislim da je zaista od sviju shvaćeno da je budućnost Bosne i Hercegovine euroatlanska budućnost, i da je ovo velika prilika koju se ne bi smjelo propustiti. Mi smo spremni i odlučni da pomognemo da taj proces krene naprijed."

Kada su u pitanju „domaći igrači" nijedan od njih nije spomenuo nekih opipljiviji rezultat današnjih razgovora. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sujeman Tihić izjavio je da su za njega rješenja koja su ponudili Evropska unija i SAD uvjetno prihvatljiva, da znače poboljšanje u odnosu na postojeće stanje, ali da nisu dovoljna.

"Smatramo da je neophodno riješiti pitanje deblokade rada institucija, prvenstveno u vezi s entitetskim vetom, te ovlasti OHR-a riješiti na ustavan način i prenijeti na institucije BiH" – rekao je, između ostalog, gospodin Tihić. On je naglasio da on nije čovjek koji priziva sukobe, ali se boji da, ako ovaj proces ne da rezultate, to može biti podsticaj snagama koje zagovaraju podjele.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik predloženi paket smatra neprihvatljivim, čak i kao osnov za razgovore.

„Tokom sastanka razgovarali smo o principima. Bilo je dijametralno suprotnih stavova i mislim da su razlike daleko veće nego što su bile ranije" – ocijenio je gospodin Dodik i dodao da se razgovaralo o Parlamentu BiH, Predsjedništvu, ali bez detalja, nego da je bilo riječi o principima. „Tihić je mislio da treba da se uvede Vrhovni sud BiH, što je apsolutno neprihvatljivo, kao što je za njega, pretpostavljam, neprihvatljivo da se uvede prijedlog koji se odnosi na referendum" – takođe je istakao lider SNSD.


Entitetsko glasanje je posljedica protjerivanja ljudi koji se nisu vratili u skladu s Dejtonskim sporazumom i zato je to pitanje toliko važno, izjavio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić po završetku današnjih razgovora u bazi Butmir. Također je rekao da je za Stranku za BiH ponuđeni paket ustavnih reformi neprihvatljiv, pogotovo što ne dotiče pitanje entitetskog glasanja. Naveo je da se danas mnogo govorilo o državnoj imovini, ali da on to smatra vještačkim pitanjem.-

„Državna imovina, kako samo ime kaže, pripada državi. Mnogo se napora ulaže da se država odvoji od te imovine" - kazao je Silajdžić.

Iako su razgovori u Butmiru vođeni u pozitivnom ozračju, početna stajališta političkih stranaka o ustavnoj reformi bila su toliko različita da je izlišno očekivati bilo kakav napredak na sutrašnjem nastavku razgovora,ocijenio je nakon današnje runde razgovora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je predložio da se sutra napravi jedna deklaracija o ustavnim promjenama, a da se ne priča o konkretnim elementima, jer su o tome razlike veoma velike. Što se tiče Hrvata, Čović smatra da BiH ne može preživjeti ako nije država tri konstitutivna, prema ustavu jednakopravna naroda, i to u praktičnom smislu upražnjavanja Ustava BiH.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon današnjih razgovora u Butmiru da je veći optimist bio jučer nego što je to danas.

„Danas se pokazalo da su u vladajućoj petorci mnogo dalje jedni od drugih nego što su to bili prije deset dana" - ocijenio je Lagumdžija. Ovaj bi proces, i to samo zbog odlučnosti međunarodne zajednice, mogao trajati barem još mjesec dana, jer postojeće razlike između vladajuće petorke, mišljenja je Lagumdžija, ne mogu biti premoštene za 24 sata.

I nekolicina građana našla se danas pred vojnom bazom u Butmiru, u kojoj su vođeni razgovori. Udruženje „Akcija građana" izvelo je danas performans pod nazivom "Butmir II – povratak u budućnost." Podsjetimo da su aktivisti ovog udruženja prije deset dana, za vrijeme održavanja prvog sastanka na Butmiru pokušali izvesti performans pod maskama aktuelnih domaćih stranačkih lidera, a koji su nazvali "Glavuše". U tome ih osujetila policija RS koja ih je tada privela u policijsku stanicu Kula na legitimiranje. No, nisu odustali , pa su se i danas našli u blizini političara, "naših neiscrpnih izvora inspiracije," kako ih aktivisti udruženja nazivaju.

XS
SM
MD
LG