Linkovi

Lobističke grupe igraju važnu ulogu u reformi američkog zdravstva


Financijski komitet američkog Senata je odobrio sveobuhvatnu reformu zdravstvene zaštite usmjerenu ka smanjivanju troškova i pokrivanju većeg broja Amerikanaca. Prilikom glasanja, senatorica Olympia Snow je bila prvi Republikanac koji je podržao zdravstvenu reformu. Medjutim, članovi Kongresa nisu jedini koji su umješani u rasprave o reformi zdravstvene zaštite. Lobisti tome, takodjer, posvećuju posebnu pažnju. Analitičari socijalne politike kažu da su grupe koje predstavljaju osiguravajuće kompanije, bolnice i farmaceutsku industriju veoma uticajne u kreiranju zakona u oblasti zdravstvene zaštite. Grupe koje predstavljaju korisnike i sindikalna udruženja takodjer nastoje ostvariti uticaj. Za Glas Amerike to objašnjava Elizabeth Lee.

U Washingtonu, predsjednik Obama je zabilježio pobjedu kada je zakon o reformi zdravstva prošao u senatskom Komitetu za finansije, koja ga je za jedan korak približila refomisanju zdravstvene zaštite u Americi. Taj zakon bi od većine Amerikanaca zahtijevao da plaćaju zdravstveno osiguranje ili će biti novčano kažnjeni. Osiguravajuće kompanije više ne bi bile u prilici da odbiju pokriće onima koji su već oboljeli.

Medjutim, zakon još uvijek nailazi na velike otpore. U novom izvještaju grupe osiguravajućih kompanija se navodi da bi novi zakon povećao godišnje premije za 4 hiljade dolara po porodici u narednih 10 godina.

Karen Ignangi je predsjednica grupe America`s Health Insurance Plans. Ona kaže da zakon koji je prošao kroz senatski komitet nedovoljno uključuje kazne za podsticaj neosiguranih Amerikanaca da kupe osiguranje.

"Ukoliko svi nisu uključeni, onda imate situaciju u kojoj ljudi kupuju kada im zatreba."

Prije sedam mjeseci, osiguravajuće kompanije su obećale podršku planu predsjednika Obame.

"Mi smo spremni da učestvujemo, da doprinesemo i pomognemo da se ove godine sprovede reforma zdravstva." Rekla je tada, Karen Ignagni iz osiguravajuće grupe America`s Health Insurance Plans.

Profesorica na Georgetown Univerzitetu, Judy Feder kaže da lobisti često mijenjaju svoja gledišta kako se zakon u Kongresu usaglašava.

"Interesne grupe u oblasti zdravstva, kao osiguravajuće, farmaceutske kompanije, bolnice, liječnici imaju direktne interese ako bilo šta promijenimo u sistemu zdravstvene zaštite, kao i u sadašnjem sistemu, i oni uvijek pažljivo prate da li su te promjene u njihovom interesu ili idu u pravcu koji im može štetiti."

Feder kaže da su specijalni interesi igrali važnu ulogu u neuspjehu zdravstvene reforme kada je predsjednik Bill Clinton bio u Bijeloj kući.

"Mnogo toga je bilo povezano sa agresivnim protivljenjem, zajedno sa nekim biznisima, posebno malim firmama koje su oštro napale plan."

Više od deset godina kasnije, glasovi podrške reformi su brojniji. Velike farmaceutske firme kao i najveća udruženja liječnika stoje uz predsjednika Obamu, doprinoseći ujednačenijoj borbi.

Analitičari socijalne politike kažu da lobisti vršenjem pritiska na zakonodavce i unošenjem straha medju Amerikance nastoje uticati na konačni ishod zakona o kojem se u Kongresu raspravlja.

A strah se koristi sa obje strane. U novim oglasima za reformu zdravstva.

Oni plaše ljude jer je američka javnost veoma nesigurna oko posljedica velike reforme, kaže, Judy Feder.

Do reforme, medjutim, ostaje još dug put. Zastupnički dom i Senat trebaju usaglasiti svoje nacrte zakona. Ovisno od toga koja će lobistička grupa naći bolji put, može ovisiti kakvo će biti javno mišljenje i da li će članovi Kongresa osjećati da je bolje da glasaju za ili protiv reforme.

XS
SM
MD
LG