Linkovi

Evropska komisija: Dokle su stigle zemlje Zapadnog Balkana?


Sutrašnje objavljivanje godišnjeg izvještaja Evropske komisije o progresu država Zapadnog Balkana prema stabilnodsti i evropskim integracijama, barem kada je riječ o BiH, nikoga ne dovodi u nedoumicu oko sadržaja izvještaja.

Za Bosnu i Hercegovinu, ukoliko želi da se u skoro vrijeme pridruži kandidatima za evropsko članstvo, neizbježan korak su ustavne reforme, kaže se, pored ostalog, u redovonom godišnjem izvještaju Evropske komisije koji daje presjek napretka kakav je načinjen u provođenju reformi i kretanju prema evropskim integracijama. Iako se priznaje da je zadovoljavajući način na koji se primjenjuje trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, upozorava se da su za ozbiljno shvatanje moguće aplikacije Sarajeva za punopravno članstvo, neophodne ustavne promjene koje će omogućiti efikasno funkcionisanje državnih institucija, što sada nije slučaj.

Ključna blokada progresu prepoznata je u sve goroj političkoj klimi, stalnim političkim sukobima na relaciji Federacija BiH – Republika Srpska, zapaljivoj retorici koja ne napušta svakodnevni politički život…

Bosna i Hercegovina, pored ostalog, mora ispuniti postavljene uslove i ciljeve kako bi se zatvorio Ured visokog predstavnika, jer, ukazuju evropski zvaničnici, zemlji koja je neka vrsta protektorata nije mjesto u evropskom članstvu.

Kada je riječ o Srbiji, Komisija poziva Vijeće ministara da konačno deblokira Privremeni trgovinski sporazum. Razlog za to se nalazi u činjenici da je zvanični Beograd dokazao opredjeljenost evropskim integracijama i dodatno pospješio saradnju sa Hagom, iako Mladić i Hadžić još uvijek nisu na optuženičkoj klupi.

Prepoznat je i napor države da primjeni ambiciozan plan evropskih integracija, što bi, nakon deblokade Sporazuma, a uz dokazano sposobnu državnu upravu, rezultiralo brzim napretkom prema Briselu.

Upozorava se i da Srbija treba da pokaže konstruktivniji stav prema Kosovu, prvenstveno evropskoj civilnoj misiji i, posebno, njenom punom funkcionisanju na sjeveru Kosova. Konstruktivnost Beograda bi dobro došla i kada je riječ o učešću Kosova u regionalnim trgovinskim tokovima, poručiće se, popred ostalog, sutra iz Brisela.

A uz ovo, danas se oglasio i Evropski sud auditora, vrhovno tijelo finansijske kontrole poslovanja evropskih institucija, i to specijalnim izvještajem o aktivnostima Evropske kolmisije na Zapadnom Balkanu na polju unutrašnjih poslova i pravde. Njihov stav je da Komisija ne smije odustajati od započetih projekata na terenu, posebno onih koji vode sigurnijim granicama i efikasnijem sudstvu.

Član Evropskog suda auditora Maarten B. Engwirda je tim povodom istakao:

"Dva su ključna pitanja: prvo, da granice budu sigurnije, jer unutar bivše Jugoslavije postoji oko 5.000 kilometara m granica između sedam država. Naravno, zbog uspješnije borbe protiv trgovine drogom i ljudima je važno da su granice sigurne. Druga stvar su sudovi… provođenje zakona, da kriminalci koje uhapsi policija zaista i budu privedeni pravdi…. Zato je gradnja snažnijeg sudskog sistema jedan od ključnih prioriteta."


XS
SM
MD
LG