Linkovi

Donirao bubreg nepoznatoj osobi u nadi da će pokrenuti lanac donatora


Oko 62 hiljade ljudi u Sjedinjenim Državama pati od težeg oboljenja bubrega. Kako bi vodili normalan život potreban im je novi bubreg, po mogućnosti transplantiran od zdrave žive osobe. Neki imaju sreće da je član porodice, ili prijatelj, sa odgovarajućom krvnom grupom, spreman da donira svoj bubreg.

Ali neki prime bubreg od potpuno nepoznate osobe, od takozvanih altruističkih donatora, koji su odlučili da se izlože operaciji kako bi spasili život nekoga kojeg ne znaju i kojeg možda nikada neće znati. Daryl Julich, iz američke savezne države Iowa, je jedan od takvih ljudi. On je putovao više od hiljadu i 600 kilometara kako bi svoj bubreg donirao Prezbiterijanskom medicinskom centru CORNEL WEILL u New Yorku.

Daryl Julich i njegova supruga, Sher Jasperse su stigli u New York iz doma u Iowi, kako bi Julich dao svoj bubreg totalnom strancu. Motiviran je, kaže, kršćanskom vjerom.

" Smatram kada nekome nešto daš da ti se to desetostruko vrati. To je kao radjanje djeteta, samo što ja nekome ne dajem život, nego kvalitet života. I to je priličito lijepo."

Na registru postavljenom na internetu utvrdjeno je da Julichev bubreg odgovara pacijentkinji kojoj članovi porodice ne mogu donirati jer njihove krvne grupe nisu sukladne.

Julich i njegova supruga su platili put do New Yorka i izgubiće platu nekoliko sedmica.

Za uzvrat ne očekuju ništa, osim nade da će Julicheva donacija započeti lanac sličnih koji će spasiti mnoge živote.

Sher Jasperse objašnjava: "Neko, kome je potreban bubreg, oni možda imaju nekoga u porodici koji bi dao svoj bubreg, ali ne odgovara. Ali, oni mogu svoj bubreg donirati nekom drugom kojem je takav bubreg potreban, a neko iz te porodice njima, ili drugoj porodici. I često jedan altruistički donor može pokrenuti proces. Nadamo se da će se stvoriti beskrajni lanac donatora", kaže Sher.

U Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku su Julichu rekli da je primalac njegovog bubrega 76-to godišnja žena, koja je mimo toga zdrava osoba.

Daryl Julich, dobrovoljni davalac bubrega

"I pitali su me kako se u vezi s tim osjećam", priča Julich, "da li će me to odvratiti od doniranja, i ja sam rekao da neće, uopće neće. Mi previše naglašavamo da neko kada ostari više nije koristan, to nije istina."

Nova hirurška tehnologija je transplantaciju bubrega učinila mnogo uspješnijom, i manje rizičnom i bolnom za donatora. Julicheva operacija zahtijeva samo mali rez na pupku.

Hirurg Joseph Del Pizzo uvlači tanani teleskop u Julichev stomak, i koristi ekran da prati i vodi svoje hirurške instrumente.

Nakon što je prorezano okolno tkivo i arterija zatvorena, pali se svjetlo u operacijskoj sali. Hirurg izvlači bubreg kroz tanani rez i nosi ga u plastičnoj posudi u drugu operacijsku salu.

Tu preuzima šef odjela za transplantacije u ovoj bolnici, Sandip Kapur. Pacijentica je već pod anestezijom, njen stomak je otvoren, Za razliku od operacije na donatoru, ova operacija zahtijeva veći rez, i traje oko tri sata.

"Ona već dugo čeka, i veoma je sretna. S obzirom da je osjetljiva, bilo je jako teško naći odgovarajući bubreg za nju, i onda zahvaljujući sretnom spletu okolnosti, dobila je ovog altruističkog donator," kaže doctor Kapur.

Za Daryla Julicha, slijedi nekoliko dana sa bolom, ali i sa osjećajem uspjeha: "Uvijek kada date vi i dobijete. Osjećam kao da dobivam jako mnogo. To je nevjerovatno, poklon kojeg mogu dati samo jednom."

Julich i Jasperse su primaoca sreli sedmicu kasnije, dan prije povratka u Iowu. Oni kažu da im se ona sa mužem zahvalila, i da su se njih četvero zagrlili.

Mjesec dana kasnije, sin primateljice Julichevog bubrega je u istoj bolnici donirao svoj bubreg totalnom strancu, vodeći ka novim donacijama, kao što se Deryl Julich nadao da će započeti lanac donacija.

XS
SM
MD
LG