Linkovi

SAD - Afganistan: Da li slati dodatne vojne snage?


Dok predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama sa najbližim saradnicima analizira sve bitne aspekte sadašnjeg stanja u Afganistanu i angažmana Sjedinjenih Država u toj zemlji, kako bi odlučio o novoj američkoj strategiji, Amerikanci su duboko podijeljeni oko mogućnosti slanja dodatnih jedinica i pitanja da li Sjedinjene Države mogu biti uspješne i nanijeti poraz tamošnjim talibanskim, terorističkim i militantnim snagama. Stav javnosti prema ratu u Afganistanu je takođe jedan od bitnih elemenata kojem administracija predsjednika Obama posvećuje punu pažnju, razmatrajući novu strategiju i preporuke visokih vojnih zapovjednika o upućivanju dodatnih snaga u Afganistan.

U najkraćem, uz intenziviranje borbi u Afganistanu, raste i broj poginulih američkih i vojnika iz NATO sastava. Istovremeno rastu i dileme Amerikanaca vezane za taj rat.

Peter Brown sa univerziteta Quinnipiac, voditelj jednog od istraživanja o mišljenju javnosti kaže:

"Naše istraživanje pokazuje veliku podvojenost. Mala većina, oko 52 odsto anketiranih, misli da su vojni napori i angažman potrebni. Ali iskazana je i realna nesklonost prema dubini, opsegu i trajanju tog angžmana."

Nadalje, i pojedini članovi Obamine, Demokratske stranke, izražavaju nesklonost prema pritisku vojnih zapovjednika o slanju dodatnih jedinica. Stav predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi je "čekaj i vidi:"

"Predsjednik tom pitanju i vrlo teškoj odluci koju mora donijeti prilazi vrlo, vrlo promišljeno. Kada budemo znali šta je njegova sugestija, šta je njegov plan, tada će uslijediti i naš odgovor."

Gospodin Obama izložen je i pritisku Republikanaca koji žele da prihvati preporuke vojnih zapovjednika za dodatnim trupama. Njihov lider u Kongresu John Boehner ističe:

"Poštujem činjenicu da predsjednik želi biti siguran što da su naši slijedeći koraci u Afganistanu oni pravi. Ali, nepotrebno odlaganje moglo bi minirati naše izglede na uspjeh."

Rat u Afganistanu, smatra gospodin Brown, promijenio je uobičajena politička savezništva u Washingtonu:

"Ljudi koji, inače, Obamu najsnažnije podržavaju, oni koji sebe nazivaju liberalima, ili su Demokrati, su oni koji najmanje podržavaju vojnu akciju u Afganistanu, što je Obamina politika u ovom trenutku."

Politički analitičari na novu odluku o Afganistanu gledaju kao na prelomni momenat, kao na težak politički rizik, Obamine administracije. Robert Dallek, jedan od njih, ističe:

"Jednom kada se javnost okrene protiv rata, kada je ubijeđena da ste se upleli u nešto što će rezultirati gubitkom čvrstog tla, to stvara ogromne političke teškoće za predsjednika i minira vjeru u njega, vjeru u njegove odluke i vjeru njegovu sposobnost da ostvari i domaće reforme."

Gospodin Dallek podjeća na tragičnu eskalaciju američkog učešća u Vijetnamskom ratu za vrijeme predsjednika Lyndona Johnsona kao klasičan primjer. S druge strane, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibs priznaje da je rizik u prosecu analize politike prema Afganistanu izuzetno veliki:

"To nije test jedne osobe. To nije test jednog bića. To je test jedne zemlje da adekvatno odgovori na ekstremističke prijetnje koje dolaze iz Afganistana i Pakistana."

Odluka predsjednika Obame o strategiji za Afganistan i o eventualnom slanju novih snaga u tu zemlju znaće se uskoro. Kakav će, jednog dana, biti krajnji ishod.... ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG