Linkovi

Stručnjaci za borbu protiv terorizma poručuju: Al-Qaida uveliko oslabljena


Dok administracija predsjednika Obame razmatra američku strategiju u Afganistanu, panel stručnjaka navodi da je al-Qaida, prvenstveno u susjednom Pakistanu, uveliko oslabljena. Strategija Sjedinjenih država i saveznika u slabljenju al-Qaide je bila tema nedavnog svjedočenja na Capitol Hillu.

Sjedinjene države su uključene u rat u Afganistanu još od 11 septembra, ciljajući Taliban koji je Osami bin Ladenu i njegovoj organizaciji pružio sigurno utočište. Nedavna američka vojna strategija u Afganistanu se fokusirala na poražavanje sve većeg talibanskog pobunjeništva. Dok su američke i NATO snage i dalje meta napada u Afganistanu, stanje u kojem se nalazi al-Qaida preko granice je predmet manje zaokupljenosti. Ove sedmice u senatu, zakonodavci su saslušali mišljenje trojice stručnjaka koji kažu da je al-Qaida posljednjih godina oslabljena naporima borbe protiv terorizma. Robert Grenier je radio za CIA-u.

Ako gledamo na sjevernu Ameriku, Evropu, veći dio sjeverne Afrike, arapskog poluotoka, jugoistočne Azije, sada možemo vidjeti da je al-Qaida u osnovi jako oslabljena. Ona je pretprila znatne gubitke, kaže gospodina Grenier.

Peter Bergen, ko-direktor fondacije New America, i Marc Sageman iz Istraživačkog instituta za vanjsku politiku se slažu.

Prijetnja Sjedinjenim državama od napada kakav je bio za 11 septembar je sada blizu nuli, kaže Peter Bergen.

Borba protiv terorizma djeluje. U posljednjih osam godina nije došlo do napada na Sjedinjene države i u posljednje četiri godine nije bilo napada ni u zapadnim zemljama, kaže Marc Sageman.

Ali predsjedatelj odbora John Kerry kaže da Sjedinjene države moraju biti na oprezu.

Ne možemo podrazumjevati da činjenica da nije bilo napada na našem tlu znači da ne postoji prijetnja, kaže senator Kerry.

Sa oslabljenom al-Qaidom, neki američki zvaničnici navode da, prema medijskim izvještajima, izranjanje Talibana u Afganistanu nije toliko ozbiljno kao ranije. Neki iznose argumente protiv povećanja broja američkih vojnika u Afganistanu, kao što to zahtijeva zapovjednik američkih snaga Stanley McChrystal, koji je rekao da želi ne samo poraziti Taliban, već i pomoći uspostavi stabilnosti u Afganistanu. Marc Sageman je protiv dramatičnog povećanja. On kaže da je odnos između Talibana i al-Qaide zategnut, i da će takav i ostati čak i ako Taliban zadobije kontrolu nad većim dijelom Afganistana.

Definitivno nema potrebe za vojno pojačanje u ovoj opciji borbe protiv pobunjeništva. Ona je veoma skupa, i po broju života i po novčanim sredstvima, i malo je vjerovatno da bi uspjela, kaže Marc Sageman.

Gospodin Grenier međutim kaže da je vojna snaga potrebna jer, ako bi Taliban ponovo zadobio kontrolu nad većim dijelovima Afganistana, on bi mogao ponuditi sigurno utočište al-Qaidi.

Da li je sigurno utočište od dovoljno velike važnosti za al-Qaidu da bi mi mogli opravdati napore i gubitke koje moramo pretrpiti kako bi se borili protiv tih sigurnih utočišta? Mislim da je odgovor na to pitanje potvrdan , čak i ako ne znam šta bi ti troškovi bili, kaže gospodin Grenier.

General McChrystal se zalaže za strategiju kojom bi se zaštitili afganistanski civili. Robert Grenier međutim kaže da napori za zadobijanje podrške Afganistanaca možda ne bi bili djelotvorni.

Iako u Afganistanu postoje mnogi lokalni i plemenski lideri koji bi bili voljni da promijene stranu i dobiju sredstva koja bi mogli dobiti od Amerikanaca i svoje vlade, oni se ipak boje to da urade, jer im prijeti Taliban, kaže Robert Grenier.

Sva tri panelista se slažu da su napori da se pronađe i zamrzne financiranje terorista od ključne važnosti u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG