Linkovi

BiH: Butmir ponovo za deset dana


Bez pismenih smjernica i dokumenata, uz poruku predstavnika međunarodne zajednice da je neophodno donijeti odluke koje će ubrzati integrativne tokove BiH, završen je tzv. Butmirski sastanak.

"Predstavnici EU i SAD došli su ovdje da bi rekli liderima BiH da je zaista vrijeme da se pridruže ostatku regiona u kretanju naprijed ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Ne želimo da BiH zaostaje. Ne želimo da se dogodi ono što se dogodilo sa bezviznim režimom. Lideri nisu donijeli odgovarajuće odluke i to je ono što zaista ne želimo", istakao je Carl Bildt, švedski ministar spoljnih poslova i predsjedavajući Vijeća ministara EU.

Poruke SAD i EU nisu naročito dramatične, istakao je gospodin Bildt, ali su od esencijalne važnosti i dodao:

"Napravili smo danas određeni napredak. Postavili smo osnove ugrubo, kako smo i očekivali, čije će se razmatranje nastaviti unutar političkih stranaka i između stranaka, te između njih i nas narednih dana. Onda ćemo se ovdje vratiti u utorak, 20. oktobra."

Zamjenik državne tajnice SAD James Steinberg je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice u protekla dva dana prezentovali neke ideje o tome kako ići naprijed, apotom naglasio:

"Ovo je prilika da se ide dalje, da shvatimo da ne možemo odjednom postići sve, ali da možemo postići važan napredak koji će signalizirati i međunarodnoj zajednici i ljudima u BiH da smo spremni da sa ovim procesom idemo dalje sa drugim zemljama u regionu."

I on je upozorio da je potrebno da predstavnici političkih stranaka shvate da ničijim maksimalističkim zahtjevima neće moći biti udovoljeno, a zatim, podsjetivši da će slijedeće srijede, 14. oktobra, Evropska komisija predstaviti izvještaj o napretku BiH, naglasio da još postoji šansa da se utiče na izvještaj konstruktivnim stavom i stvaranjem pozitivne atmosfere među stranačkim liderima da bi bili ostvareni ciljevi integracija u EU.

S druge strane, bosanskohercegovački lideri iznose prilično različite ocjene onoga što se danas dešavalo u Butmiru. Za Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, razgovorima je aktiviran famozni „aprliski" paket ustavnih promjena, uz još jedan dodatak, koji bi se mogao odnositi na formiranje Vrhovnog Suda BiH.

"Nakon eventualnog dogovora, imamo obećanje da BiH do kraja godine može da aplicira za kandidata za članstvo u EU i da od 1. jula naredne godine bude oslobođena viza, kao i da ubrza put ka NATO savezuu" - dodao je Tihić i naveo da je "spomenuto i pitanje državne imovine".

Prema riječima premijera RS Milorada Dodika, današnji razgovori u vojnoj bazi Butmir nisu se odvijali po principu ponude. Niko ništa, kako kaže, nije tražio ni nametao.

"Ukazano je na potrebu da se ubrza evropski put BiH i da treba deblokirati taj proces. Očekuju da se mi u BiH dogovorimo i to je ključno" - rekao je gospodin Dodik i ocijenio da ustavne promjene nisu postavljene kao uslov za ulazak BiH u Evropsku uniju.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nezadovoljan je što na sastanku u Butmiru nije razgovarano o ukidanju entitetskog glasanja, za koje smatra da je glavni mehanizam blokade političkih dogovora u BiH. Interesantnim smatra stavljanje pitanja državne imovine u prvi plan, uz očekivanje da tu imovinu država preda entitetima.

HDZ BiH izražava optimizam zbog rezultata današnjih razgovora, jer su u toj stranci uvjereni da će doći do neophodnog dogovora o pitanjima koja se tiču ispunjavanja "5+2" uvjeta i ciljeva za tranziciju OHR-a i sticanja kandidatskog statusa u EU.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija zadovoljan je pristupom međunarodne zajednice u ovoj fazi razgovora o deblokadi evropskog puta BiH, ali je očekivao da će predstavnici vladajuće petorke danas pokušati da pruže ruku jedni drugima. On smatra da su današnji razgovori brzo završeni, jer su međunarodni sagovornici zaključili da su pozicije vladajuće trojke, odnosno petorke, udaljene i da se danas ništa više ne može dogovoriti.

XS
SM
MD
LG