Linkovi

Doris Pack: Ne gledam na Butmirski sastanak kao nametnut


Doris Pack, članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, dobar poznavalac prilika u BiH, vidi u sutrašnjem skupu na Butmiru još jednu, nada se konačnu, priliku da se političko stanje u zemlji stabilizuje i tamošnjilideri krenu putem konsenzusa i nastavka reformi koje Bosnu i Hercegovinu vode evriopskim integracijama. U kraćem razgovoru za Glas Amerike ne upušta se u predviđanja, ukazujući kako je sve, ipak, u rukama bosanskohercegovačkih političara.

Na pitanja da li je trenutak da se stabilnosti BiH skloni ponadaju kako će Butmirski sastanak biti prekretnica i da li su u pravu oni koji su skeptični prema rješenjima koja se donose izvana, na nametnutim sastancima, gospođa Pack odgovara:

"Ne želim vidjeti taj sastanak kao nešto što je nametnuto, nego prije kao pozivnicu važnih međunarodnih adresa, kao što je predsjedništvo EU i američka strana, a tu je i Visoki predstavnik u BiH… ljudi koji su ozbiljno uključeni u tamošnje prilike. Zato je barem neophodno da budu prisutni i da budu od koristi. Ne mislim da je riječ ni o bilo kakvom pritisku, već prije kao namjeri da se svi okupe, da imaju priliku da učine više nego što su činili do sada. Ako su protiv toga da Visoki predstavnik bilo šta nameće, onda bosanskohercegovački političari moraju pokazati odgovornost da zajednički vode državu i ovaj sastanak treba shvatiti kao priliku da se to razjasni, barem više nego što je to bilo jasno do danas. Sastanak nije demonstracija diktata izvana. Nuđenje platforme za razgovor na ovaj način je neutralnije nego da je na sastanak političare BiH, recimo , pozvao gospodin Tihić, ili gospodin Dodik, ili bilo ko drugi. Mislim da bi sastanak mogao biti korak naprijed. Sjećam se dobro da smo prije posljednjih opštih izbora u BiH imali dijalog o ustavu između Amerike i bosanskohercegovačkih političara. EU je tada bila van dijaloga. Sada je na nama, EU, da shvatimo da možemo biti od koristi domaćim političarima, a ne da taj posao prepustimo Amerikancima. Mi smo ti koji najviše ulažu u region, mi smo ti koji smo tu ako treba pomoć u ekonomiji, demokratiji... Pored toga, moramo iskazati interes za učešće u diskusijama o reformi ustava u BiH."

A pitanje ko uopšte želi promjene, a ko sadašnje stanje, odnosno duboku političku krizu i razjedinjenost, gospođa Pack je prokomentirala slijedećim riječima:

"Ne vjerujem da obični ljudi, sa ulice, zaista žele da slušaju nacionalističke govore, čak ponekad i govore mržnje. Njih interesuje posao, bolje obrazovanje, bolji sistem zdravstvene zaštite, da se popravi svakodnevni život. Sve dok političari ne rade ispunjavajući ovakve zahtjeve, oni ne rade dobro svoj posao, ne rade posao za koji su izabrani. Ne vjerujem da se sve može preko noći promijeniti, ali promjene moraju početi, i još uvijek imam nadu da se ovim sastankom može unekoliko promijeniti razmišljanje političara. Uslov je da zaista slušaju šta jedan drugom imaju reći i da zaista žele da rade u korist svojih građana, a ne u korist neke nacionalističke pozadine i ciljeva. "

XS
SM
MD
LG