Linkovi

Višegradska grupa: Podrška integraciji Zapadnog Balkana u EU i NATO


Ministri vanjskih poslova Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, zemalja koje čine takozvanu Višegradsku grupu, inače članica Evropske unije, saglasili su se da podrže apriracije zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji i u NATO savezu. Na sastanku koji je održan u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, bili su prisutni i ministri vanjskih poslova zemalja o kojima je bilo riječi.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balazs izjavio je nakon održanog sastanka da su on i njegove kolege, odnosno njihove zemlja spremne praktično podržati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju na vrlo zatjevnom putu prema euro-atlantskim organizacijama i savezima.„Šaljemo poruke Evropskoj uniji podržavajući liberalizaciju viznog režima prema pojedinim zemljama zapadno-balkanskog regiona. Podržavamo uključivanje tog regiona u trans-evropsku mrežu puteva i željezničkih pruga, energetskog sistema i plovidbenih pravaca. Takođe podržavamo uključivanje tih zemalja u MAP, Akcioni program za članstvo u NATO savezu" – takođe je istakao gospodin Balazs.

Za Hrvatsku se već očekuje da će u Evropsku uniju ući 2011. godine, što gospodin Balazs i njegove kolege ocjenjuju kao korak koji će dati krupan podsticaj procesu integracije i ohrabrenje i ostalim zapadnobalkanskim zemljama da provedu potrebne reforme, odnosno ispune uvjete za prijem u članstvo.

Ministri vanjskih poslova Španije i Belgije, koji su takođe prisustvovali sastanku u Budimepešti, iako njihove zemlje nisu šlanice Višegradske grupe, ali će predsjedavati Evropskom unijom toko 2010. godine, takođe podržavaju integriranje zemalja Zapadnog Balkana.

Ministre okupljene jučer u Budimpešti uveliko brinu tenzije prisutne u regionu i diplomati ističu da te tenzije još uvijek odlažu punu integraciju u euro-atlantske asocijacije zemalja Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine. Stoga će evropski i američki zvaničnici posjetiti Sarajevo u nastojanju da se prevaziđe tamošnji politički ćor-sokak. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američkog sekretara državnih poslova Jim Steinberg susrešće se sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima u glavnom gradu BiH u petak kako bi još jednom pokušali podstaći politički dijalog, prije svega na relaciji Federacija BiH-Republika Srpska.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, nakon sastanka u Budimpešti, izjavio je za Glas Amerike da se nada će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pružiti pomoć procesu promjene ustava, sada uveliko podijeljene BiH i procesu poboljšanja upravljanja zemljom.

„Očekujemo da će zajednički prijedlog Sjedinjenih Država i Evropske unije donijeti proboj u sadašnjem zastoju. Ono što se sada dešava posljedica je neprimjerenog ustava koji sadrži brojne odredbe što omogućavaju blokade i mehanizme koji ne dozvoljavaju da proces odlučivanja teče glatko. Vjerujem da Ustav BiH treba biti mijenjan, da treba biti poboljšan. Ali moramo biti realisti.... Mi ne možemo očekivati, da tako kažem, revolucionarne promjene" - rekao je, pored ostalog, gospodin Alkalaj.

Tenzije na prostoru Zapadnog Balkana su i osnovni razlog što hiljade pripadnika NATO snaga i snaga Evropske unije trebaju i dalje ostati raspoređeni u regionu za još neko vrijeme, takođe je istaknuto na jučerašnjem susretu ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe, kojem su prisustvovali i njihove kolege iz Španije, Belgije i zemalja Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG