Linkovi

Evropska unija: Traktorima blokiran Brisel


Brisel, Belgija i dobar dio Evrope su danas blokirani protestima poljoprivrednika. Radeći na granici egzistencije i proizvodeći svakog dana sve veće gubitke, poljoprivrednici, posebno proizvođači mlijeka, pitaju evropske zvaničnike kako je moguće da je otkupna cijena mlijeka proteklih godina dana pala za 40 posto, a cijena u prodavnicama tek za 1 do 2 procenta i ko je taj ko uzima razliku? Povodom ozbiljne krize danas je održan i vanredni skup evropskih ministara poljoprivrede, a sve zajedno ima obilježje krize u kojoj se postavlja pitanje ko i po kojoj cijeni hrani Evropljane?

U najkraćem, kriza u proizvodnji mlijeka u Evropskoj uniji je takvih razmjera da više nije moguće nastaviti dalje. Kako sada i posljednih godinu dana stvari stoje, litar mlijeka košta proizvođače duplo više nego što dobiju u otkupu. Konkretno, 40 centi po litri je proizvodna cijena , a otkupna tek 20. Zbog toga je sasvim razumljivo što su proizvođači već par mjeseci češće na protestima nego u proizvodnji pa da se i scene sa belgijskih, i ne samo belgijskih, njiva ponavljaju. Da podsjetimo, samo prošlog mjeseca I samo u Belgiji iz protesta su prolivena tri miliona litara mlijeka. Danas je situacija došla do kuliminacije… poljoprivrednici su iz svih evropskih pravaca su krenuli traktorima prema Briselu, Evropskoj komisiji i Vijeću, tražeći da Komisija smanji kvote i tako spasi proizvodnju mlijeka i pozivajući ministe poljoprivrede, koji su se danas vanredno okupili, da nađu rješenja.

Jedan farmer iz Francuske kaže:

"Ovdje smo da im kažemo da moraju donijeti prave mjere, da im kažemo da se mora uspostaviti pravedan sistem mjera za proizvodnju, kako bio proizvodnja mlijeka postojala i sutra i kako bi proizvođači dobili pravednu cijenu za svoj rad."

Eskil Erlandšon, švedski ministar pljoprivrede i predsjedavajući Vijećem ministara poljoprivrede zemalja, članica EU, ponavljajući već spomenuti disparitet proizvođačkih i prodajnih cijena, ne nudi odgovor:

"Šta da radimo sa svim onim koracima između proizvođača i potrošača? Ko uzima novac? Cijene su za poljoprivrednike pale za 40 posto, a za kupce samo 1 do 2 posto. Neko u tom lancu između proizvođača i krajnjeg kupca uzima novac."

Za mnoge su postojeće kvote uzrok problemima. Jedni ih smatraju preširokim, drugi bi da se ukinu potpuno. U svakom slučaju, upozorava se sa više strana, sadašnja kriza mliječne industrije u EU ne pogađa samo proizvođače mlijeka na njenom prostorun, već i one u trećim zemljama. I tržišta u tim zemljama zasipaju se evropskim mlijekom, čiji izvoz Evropska komisija podržava izvoznim premijama, mlijekom kupljenim u bescijenje što uništava domaću proizvodnju. U samoj Uniji jedni su za još snažniju finansijsku intervenciju, drugi za njeno potpuno ukidanje. Današnji skup ministara poljoprivrede je bio neformalan, bez zaključaka i mjera. Mjere bi trebalo utvrditi ekspertni tim koji će se naredne sedmice prvi put sastati u Briselu. Zadatak mu je riješiti ne samo ovaj težak problem, već na zdrave noge postaviti i cijelu pornulu evropsku poljoprivredu. Rok za rješenja… sredina naredne godine.


XS
SM
MD
LG