Linkovi

IRANSKI RAKETNI TESTOVI


Iranski zvaničnici tvrde da su juče uspješno testirali dvije dalekometne rakete, za koje analitičari kažu da mogu biti u stanju da pogode ciljeve u Izraelu i južnoj Evropi. U nedjelju su, medjutim, neuspješno – testirane i rakete kratkog i srednjeg dometa. Bijela Kuća je ove raketne testove ocijenila provokativnim. Neki medju zapadnim analitičarima smatraju da je najmanje jedna od lansiranih raketa u stanju da nosi i nuklearnu bojevu glavu. Inače, ova dvodnevna testiranja obavljena su upravo u vrijeme kad se iranski zvaničnici pripremaju za razgovore sa Sjedinjenim Državama i drugim svjetskim silama oko iranskih nuklearnih aktivnosti na sastanku u Ženevi.

Iran je obavio probno lansiranje dviju dugometnih raketa, osvijetlivši noćno nebo odmah iza ponoći u ponedjeljak po lokalnom vremenu. Državna iranska televizija emitovala je snimke lansiranja tih raketa tipa zemlja-zemlja i nazvala ih testom za unapredjenje vojne odbrane zemlje. Analitičari kažu da su te rakete bile u stanju da dopru do Izraela, do američkih vojnih baza na Srednjem Istoku i do dijelova Evrope. vojni analitičar Joseph Cirincione.

- Ponekad zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje vole da poduzmu ovo mačističko pokazivanje sile, najvećim dijelom radi domaće javnosti – prije nego pristanu na ustupke. Iranski predsjednik Ahmadinejad je u veoma teškoj poziciji, vjerovatno slabiji nego ikad dosad, kaže vojni analitičar Joseph Cirincione..

Jučerašnje lansiranje uslijedilo je nakon sličnih testova kratkodometnih raketa dan ranije u Iranu. Ova vojna vježba, koja je izvedena tačno na izraelski najsvetiji praznik Yom Kippur, zgrozila je Izraelce. Njihov zamjenik ministra odbrane nazvao je Iran najvećom prijetnjom po mir u svijetu.

Prošle sedmice, američki predsjednik Barack Obama i lideri Francuske i Britanije otkrili su svijetu da Iran tajno gradi još jedan pogon za obogaćivanje uranijuma. Ujedinjeni Narodi zahtijevaju da Iran prestane obradu materijala koji može biti upotrijebljen za nuklearnu bombu.

U jednom od objavljenih intervjua, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je negirao da taj pogon ima ikakve veze sa nuklearnim oružjem. Iran i dalje tvrdi da da oni jedino nastoje da proizvode nuklearnu energiju i da imaju pravo na to.

Prvog oktobra, američki i iranski diplomati srešće se u Ženevi. Sjedinjene Države i druge svjetske sile pokušaće da na Iran izvrše pritisak da potpuno razotkrije svoje nuklearne aktivnosti i da medjunarodnim nuklearnim inspektorima odmah omoguće pristup pomenutom pogonu.

- Same riječi nisu dovoljne. Oni će trebati da medjunarodnoj zajednici jasno pokažu šta rade,

izjavila je američki državni sekretar Hillary Clinton i upozorila da će na Iran biti primijenjene još strože sankcije ukoliko ovi razgovori propadnu. Medjutim, bivši službenik CIA-e, Robert Baer, tvrdi da sankcije neće odvratiti moćnu iransku Revolucionarnu Gardu od nastojanja da razvije nuklearno oružje.

- Oni će na sankcije gledati kao na problem s kojim su spremni da se suoče. Oni su ponovo i ponovo deklarisali da neće popustiti pred strogim sankcijama i da će biti spremni i na odmazdu. Ako pristanu na potpune inspekcije to će biti poniženje za režim i nisam siguran da bi to režim mogao preživjeti.

Iranski nuklearni šef, Ali Akbar Salehi, izjavio je da će inspektorima biti dozvoljeno da posjete taj novi pogon za obogaćivanje uranijuma.

Uprkos tom njegovom obećanju, Obamina administracija priprema još oštrije ekonomske sankcije koje bi mogle pogoditi naftnu i plinsku industriju te zemlje i koje bi mogle staviti još veće restrikcije na iranske banke.

XS
SM
MD
LG