Linkovi

Oštre reakcije na presudu Iliji Jurišiću za napad na "Tuzlansku kolonu"


Današnja Presuda Iliji Jurišiću kojom je osuđen na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" u maju 1992. godine izazvala je veliki broj reakcija u BiH. Sa svih strana stižu oštre kritike na račun, kako Okružnog suda u Beogradu tako i na pasivan odnos relevantnih predstavnika države Bosne i Hercegovine u toku trajanja ovog sudskog procesa.

"Smatramo da postoji opravdana bojazan da su povrijeđena ljudska prava Ilije Jurišića u svim fazama vođenja ovog postupka, posebno u pogledu osuđujuće presude", saopćeno je iz kabineta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Ovom presudom se praktično pokušavaju prikriti brojni zločini počinjeni na teritoriji BiH za koje je direktno ili indirektno odgovorna država Srbija", kaže glasnogovornik SDP BiH Damir Mašić. SDPBiH je ovom prilikom uputio poziv Srbiji da se fokusira na hapšenje Ratka Mladića, umjesto progona nevinih građana susjednih zemalja, te poziv BiH da konačno stane u obranu svojih građana prepuštenih na milost i nemilost srbijanskom pravosuđu.

„Cijeli proces od hapšenja Ilije Jurišića pa sve do današnje presude pokazuje koliko je karikaturalna B-H aktuelna vlast i u najmanju ruku traži najhitniju ostavku ministra pravde BiH koji i u ovom slučaju ima ogromnu odgovornost", zahtijeva LDS Bi.

Oštro su reagirali i predstavnici općinske i kantonalne vlasti u Tuzli, nazvavši ovu presudu šokantnom i poražavajućom.

Sinan Alić, predsjednik fondacije "Istina Pravda Pomirenje", koja je sve vrijeme bila angažirana na svakoj vrsti pomoći Iliji Jurišiću, ne krije ogorčenje ovakvom presudom.

On dodaje da će advokati čekati pismeno obrazloženje presude nakon čega će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Srbije. U slučaju da presuda ne bude ukinuta, bit će podnesena žalba Sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Ova skandalozna presuda donesena je po nalogu političkih organa zemlje koja je izvršila agresiju na BiH i počinila neviđene zločine. Front poziva nadležne organe u BiH da hitno donesu odluku o raspisivanju međunarodnih potjernica za sve državljane Srbije koji su u toku agresije na BiH bili na bilo kojoj funkciji u Srbiji", stoji u priopćenju tuzlanskog udruženja građana „ Front".

Ovo je udruženje zatražilo podizanje optužnice protiv vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende zbog, kako se navodi, poticanja na činjenje ratnih zločina.

„Žene Srebrenice" također izražavaju ogorčenost ovakvom presudom.

"Mi preživjele majke Srebrenice opet smo se uvjerile da je u Srbiji još uvijek na snazi ideologija koju je provodio Miloševićev režim '90-ih godina prošlog stoljeća i zbog koje mi i danas, 14 godina nakon genocida, prekopavamo masovne grobnice moleći Boga da pronađemo barem jednu kost svoje nevino ubijene djece", rečeno je u saopćenju ovog udruženja.

Današnja presuda Iliji Jurišiću, posljednja je faza genocida, i predstavlja političku odluku koja nema nikakve veze s pravom i pravdom" stav je Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava

Za sutra ujutro, najavljeni su i veliki protesti na Brčanskoj Malti u Tuzli, a u ogranizaciji više nevladinih organizacija iz ovog grada.

XS
SM
MD
LG