Linkovi

CIA regrutira Amerikance arapskog porijekla


Direktor Centralne obavještajne agencije CIA-e Leon Panetta rekao je ove nedjelje čelnicima muslimanske i zajednice Amerikanaca arapskog porijekla da udruže svoja nastojanja kako bi se smanjila prijetnja terorizmom u Sjedinjenim Državama. Govoreći u srcu velike srednjeistočne zajednice u saveznoj državi Michigan, Panetta je rekao kako je zemlja danas sigurnija negoli je bila u doba terorističkih napada od 11.septembra 2001. godine, iako al-Qaida i dalje predstavlja prijetnju. Ovaj govor bio je jedan od najuočljivijih nastojanja CIA-e da privuće u svoje redove Amerikance arapskog porijekla i muslimane,dok istovremeno obavještajna organizacija pokušava povećati broj svojih djelatnika koji govore arapski i druge jezike koji su ključni za njenu djelatnost. Pripremio novinar Glasa Amerike Jeff Swicord.

CIA je inače ove godine objavila petogodišnji plan da znatno poveća broj uposlenika koji govore arapski i druge jezike. Panettin je cilj da poveća broj operativaca i analitičara koji tečno govore strane jezike s jedne trećine na najmanje jednu polovicu. Poseban naglasak stavljen je na jezike kao što su dari i pašto, glavni jezici Afganistana.

Leon Panneta, direktor CIA-e, kaže:

Razlog zašto sam danas ovdje jest da se obratim arapskoj zajednici i da se obratim muslimanskoj zajednici i da vidimo što se može učiniti da pomognemo da pripadnici ove zajednica masovnije uđu u CIA-u.

Dearborn u Michiganu predgrađe je Detroita, dom legendarnog Henryja Forda i sjedište giganta Ford Motor Company. Istovremeno to je jedna od najvećih arapskih zajednica u Sjedinjenim Državama - više od 30 posto stanovništva su Amerikanci arapskog porijekla. Većina njih potiče iz Libana, ili Iraka.


U svom govoru direktor Panetta je rekao kako CIA treba djelatnike koji mogu djelovati vjerodostojno i efikasno u bilo kojem društvu.

To znači da trebamo ljude koji tečno govore arapski. Kao i duboko razumijevanje tamošnje kulture, naglasio je Panneta.

Panneta vjeruje da posezanje za znanjem i talentom onih koje naziva plodom raznolikog američkog nasljedja, pravi je način da se obogati CIA.
Leon Panneta, direktor CIA-e:

Međutim, regrutiranje Amerikance arapskog porijekla ima svoje probleme. Nakon napada od 11.septembra mnogi vjeruju da su žrtve nepravednog stereotipa o teroristima od strane američkih organa gonjenja i imigracijskih vlasti. Posjetili smo jedan kafić u Dearbornu i upitali goste je li dobra ideja da se veći broj Amerikanaca arapskog porijekla priključi CIA-i. Nancy Jaafar je porijekom iz Libana i radi kao školski psiholog i govori:


U teoriji to je dobro. Ali mislim da ovdje postoji neka vrsta komponente povjerenja. I to ne od strane Amerikanaca, već od strane Arapa samih u smislu toga gdje bi se mogli uklopiti i kako bi bilo primljeni.


Čelnici ove zajednice naglašavaju da postoji nezadovoljstvo s politikom kao što je rat u Iraku, navodi o zlostavljanju zatvorenika, kao što je zloglasna tehnika simuliranog utapljanja - waterboarding i zatvaranje osoba izvan sudskog sustava. Osama Siblani predsjednik je Odbora Amerikanaca arapskog podrijetla za političku akciju sa sjedištem u Dearbornu.

OSAMA SIBLANI , Dearborn,Michigan:

I kad CIA provodi takvu politiku, onda je to dvostruka opasnost za ljude u ovoj zajednici. Kako možete prihvatiti da radite za CIA-u kad ona primjenjuje pravila, propise i politiku koja je u potpunoj suprotnosti s onim što vi želite.


Ipak, jak osjećaj patriotizma živi medju ljudima arapskog porijekla u Dearbornu. Henry Medina, kordinator CIA-e za regrutiranje u centralnom dijelu zemlje, kaže da su se potrage za poslom u agenciji povećale u posljednjih nekoliko godina.

Henry Medina, regruter CIA-e:
Imamo više poslovnog uspjeha ovdje ,i to uz pomoć netradicionanih metoda regrutiranja, nego što bi imali da reklamiramo mjesta na nekom sajmu za posao!


Direktor CIA-e Leon Panetta pokušava olabaviti ograničenja na sigurnosnu provjeru za uposlenike s rodbinom u Iranu ili Libanonu, čime bi za njih postalo lakše da pristupe ovoj obavještajnoj agenciji. Njegov nastup u Dearbornu bio je dobro primljen. Mnogi vjeruju da je to zakašnjeli znak da je arapska zajednica prihvaćena kao dio američkog mozaika.


XS
SM
MD
LG