Linkovi

Kritike i podrška Obaminog plana zdravstvenog osiguranja 


Predsjednik Obama kaže da je vrijeme da Kongres podhitno učini nešto da se smanje troškovi zdravstvenog osiguranja i njege, i da se obezbijedi jednog zauvijek da svi Amerikanci imaju pristup dobroj i prijemčivoj zdravstvenoj njezi.

Kao što je poznato, medjutim, mnogi kritiziraju predsjednikov plan zbog velikih troškova koji se očekuju za njegovo ostvarenje, pogotovo što se ekonomija tek počela polako oporavljati od najgore recesije od drugog svjetskog rata naovamo.

Amerikanci potroše dva i četvrt biliona dolara godišnje na zdravstveno osiguranje i liječenje, što je ogromna suma za koju stručnjaci tvrde da će se udvostručiti u slijedećih 10 godina. Čak ako ništa ne bude uradjeno što bi povećalo troškove, Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise tvrdi da će se problem pogoršati.

Norman Ornstein, Institut zapolitičku analizu, American Enterprise: Neizvjesnost, sve veća koštanja, promjene u ponašanju ljudi, sve slabije opcije, sve to stiže ako i ne bude promjene u sistemu.

A to je zato što se troškovi na zdravlje povećavaju brže nego američke plaće. Po podacima Ministarstva zdravlja, ukupni zdravstveni troškovi su se povećali sa 6 posto od bruto nacionalnog dohotka, 1965. na 17 posto 2008. godine.

Ako se održi trenutni tempo rasta, neki upozoravaju da bi zdravstvena njega mogla pojesti 41 posto prihoda do 2036. godine, što bi tjeralo sve veći broj ljudi da izbjegavaju osugaranje.

Obraćajući se članovima Kongresa u srijedu, predsjednik Obama je rekao da medjutim održavanje statusa quo nije opcija: Svi u ovoj sali znaju šta će se dogoditi, ako ne učinimo ništa: naš deficit će rasti, veći broj porodica će bankrotirati, više biznisa će biti zatvoreno.

Medjutim, neka privatna osiguravajuća društva navode da je predsjednikov prijedlog praktički vladino preuzimanje zdravstvenog osiguranja.

Karen Ignani je na čelu koalicije privatnih osiguravajućih kompanija: Stvaramo novi program kojim će rukovoditi vlada i koji će progutati sve ostalo.

Neki ekonomisti tvrde da to nije istina.

Analitičarka Anne Mathias navodi da je to isto kao tvrditi da će američka poštanska služba navesti privatni Federal Expres da zatvori biznis: Možete li da zamislite da će bilo koja kompanija kojom rukovodi vlada biti u stanju da primora veliku kompaniju u privatnom sektoru da zatvori biznis?, pita ona.

Medjutim, s obzirom na cijenu koštanja od hiljadu milijardi dolara tokom desetogodišnjeg perioda, kritičari navode da bi zdravstvena reforma mogla poremetiti ionako slab ekonomski oporavak.

Ekonomista Mark Zandi priznaje da je ishod neizvestan, ali dodaje da predsjednik mora pribjeći tom rješenju: Reforma zdravstvenog sistema mora smanjiti rast troškova zdravstvene zaštite na duge staze. Pri tome mislim na 10, 20, 30, 40, 50 godina. Ako to ne učinimo, onda će naši budžetski problemi, naši fiskalni problemi biti izuzetno ozbiljni i teški.

Gospodin Zandi kaže da nesposobnost države da se pozabavi problemima koji proističu iz porasta cijene zdravstvene njege , može nanijeti štetu povjerenju investitora i dodatno umanjiti izglede za pun ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG