Linkovi

Elektronske knjige nalaze sve veći broj čitača


Udruženje američkih izdavača navodi da je prodaja e-knjige, takođe poznate kao elektronska knjiga, dostigla 12 miliona dolara u junu - 150 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine. Proizvođači prenosnog playera za čitanje digitalnih knjiga takođe navode povećanje prodaje. Amazon.com saopštava da je prodaja uređaja pod nazivom Kindle nadmašila očekivanja otkako je pušten u prodaju 2007. Bežični uređaj dozvoljava mušterijama da kupe elekronske knjige na internetu i da ih odmah čitaju na ekranu. Ali nisu svi radosni zbog uspjeha ove tehnologije.

Elektronske knjige su tanke, kao magazin, i mogu da sačuvaju na stotine naslova na uredjaju manjem nego većina knjiga. Takodjer, mogu da se nose i dozvoljavaju čitaocima da prenesu podatke sa računara koristeći bezičnu internet vezu. Neki uredjaji mogu i sami da naglas čitaju priču.

Prodaja e-knjiga i digitalnih čitača se povećava dok američki potrošači nastavljaju da zahtijevaju produkte koji su u skladu sa modernim životom.

Bilo bi zaista pogodno kada bih imala nekoliko knjiga na ovom malom kompjuteru, kaže čitateljka Paulina Camden.

Amazon.com navodi da raspolaže sa 300 hiljada različitih e-knjiga. Bestseleri i nova izdanja u formi e-knjige se prodaju po 10 dolara. Tradicionalne knjige su obično skuplje.

Neki autori i izdavači prešli su na elektronska izdanja kako bi smanjili troškove proizvodnje knjiga, kao što su štampanje, dostava i skladištenje. Ovi troškovi u predračunu nose i do 12 procenata maloprodajne cijene tradicionalne knjige.

Knjige pisca misterija, Debbi Mack, prodaju se u elekronskoj formi. Ona kaže da je digitalno izdavaštvo korisno za autore.

Mislim da pruža mnogo prilika za ljude da knjige iznesu na tržište. Ako ne možete da nadjete izdavača, a znate da imate kvalitetan proizvod, to vam pruža priliku da digitalno izdate knjigu, kaže ona.

Ali kritičari navode da e-knjige nisu interesantne kao tradicionalne papirne knjige.

Roman Eugenie Kim je dostupan o obje forme. Ali, ona kaže da više voli tradicionalne knjige.

Postoji nešto predivno kada okrećete stranice i dok se priča otkriva pred vašim očima. To zbog iskustva sa knjigama koje ste stekli iz djetinjstva, kaže ona.

Ostali napadaju izdavanje elektronskih knjiga.

Richard Peabody izdaje poeziju i kratke priče samo na tradicionalni način.

Mislim da neki ljudi ne žele da čitaju knjigu na ekranu. Ako radite cijeli dan ispred kompjutera, to je posljednje što želite, kaže on.

U medjuvremenu, tehnološke korporacije se bore ko će posjedovati digitalna prava za mnoge knjige. Amazon, Microsoft i Yahoo se protive prvobitnoj pogodbi koji je njihovom rivalu Google-u dala autorska prava na milione naslova.

Kompanije navode da bi pogodba mogla nauditi zdravoj konkurenciji na tržištu e-knjiga dok se mnogi potrošači opredjeljuju za elektronske čitače.

XS
SM
MD
LG