Linkovi

Senator Edward Kennedy: Glas miliona Amerikanaca


Da li angažirajući se da djeca imaju zdravstveno osiguranje, ili nastojeći da siromašne američke porodice izađu iz bremena siromaštva, nedavno preminuli senator Edward Kennedy je posvetio svoj život dobrobiti nevoljnika. Prijatelji i kolege senatora iz Massachusettsa, nakon što je u srijedu u 77. godini izbugio bitku sa tumorom na mozgu, će reći da je uticaj i ostavština senatora Edwarda Kennedyja veća i značajnija od onoga što su Amerikancima za života dali njegova braća John i Robert.

“Ogromna je i slavna naša tradicija govoriti za one čiji se glas ne čuje dovoljno glasno....” - rekao je jednom prilikom senator Edward Kennedy, treći po dužini senatorskog staža u američkoj povijesti. I za svo to vrijeme on bio je glas mnogih, skoro pola stoljeća predlažući i podržavajući zakone za dobrobit miliona Amerikanaca.

Biograf Adam Clymer će reći da je za njih bio nada za bolji život:

“Svi oni nevoljnici kojima je obezbjeđivana i doturana hrana kroz program "Objed na točkovima" znaju da je to zasluga Edwarda Kennedyja. Oni koji su primani i liječeni u brojnim javnim zdravstvenim centrima znaju da je to, takođe, njegova zasluga. Zaslužan je i za ukidanje obaveznog vojnog mobilisanja...Nije bilo zakona o građanskim pravima, a da u njihovom formuliranju i usvajanju Edward Kennedy nije imao veliku ulogu.”

Ubrzo nako ubistva predsjednika Johna Kennedyja 1963. godine , Edward Kennedy je nastavio ostvarivati bratovljevu ideju o nužnosti društvenih promjena i 1964. usvojen je zakon o građanskim pravima kojim je ukinuta rasna diskriminacija na radnim mjestima.

Nastavio je boriti se .... za dostupniju zdravstvenu brigu, za pravednije mogućnosti stanovanja, za prava glasanja.... Njegov sin je ostao bez noge zbog raka kosti i Edward Kennedy je odlučujuće doprinio ukidanju dikriminacije prema psihički i fizički hendikepiranim osobama predlažući i zagovarajući usvajanje odgovarajućeg zakona.

Andrew Imparato, predsjednik Američke asocijacije hendikepiranih osoba, ističe:

“Senator Kennedy je shvatao da je invaliditet prirodan dio ljudskog postojanja i da, samo zato što je neko hendikepiran na ovaj ili onaj način, to ne znači da ne treba imati mogućnosti koje drugi ljudi imaju. Ako govorimo o djeci na primjer, svako dijete treba imati mogućnost da ide u školu, odgovorajuću njegovim mogućnostima.”

Historičar Donald Ritchie kaže da je, uz broj pitanja koja je otvarao i pokretao senator Kennedy, jednako bitno i kako se borio za njih. Tu borbu cijenili su i voljeli mnogi, između ostalog, i zato što je bio u stanju graditi savezništvo sa političkim i stranačkim suparnicima i neistomišljenicima:

“Senator Kennedy je polazio od principa... možemo se i ne slagati, ali moramo tražiti koja je to tačka u kojoj se slažemo, šta nam je zajedničko tlo... i to je upravo ono što što svaki senator i kongresmen mora činiti... Tražiti tačke od kojih može graditi nacionalni konsenzus o nacionalnim pitanjima.”

Sa smrću senatora Edwarda Kennedyja jedna od američkih nauticajnijih porodica ostaje bez pravog nasljednika u političkom smislu. Njegov odlazak je kraj jedne ere, ali njegova ostavština kao senatora i političara, ostaje da traje.

XS
SM
MD
LG