Linkovi

SAD: Koliko je bio uspješan program "keš za krš"?


U prošli ponedeljak je završen program američke vlade nazvan "Cash for clunkers." U okviru tog programa Amerikanci su imali priliku ustupiti svoje stare automobile po cijeni od 3.500 do 4.500 dolara, znatno većoj od realne, i uz doplatu kupiti novo, mnogo eknomičnije vozilo. Stara vozila, veliki potrošači goriva, odlaze na otpad, biće korištena kao sekundarna sirovina, novokupljena će trošiti manje goriva, manje zagađivati okolinu, biti sigurnija na ceti, automobilska industrija je dobila snažan prodajni podsticaj i u najkraćem, mgogo je razloga da mnogi budu zadovoljni finasijskim podsticajem teškim 3 milijarde dolara.

Naravno ima i onih koji se pitaju da li je "keš za krš" pomogao ili odmogao automobliskoj industriji.

"Obožavam ovaj program. Vratili smo sve naše ljude na posao i radimo punom parom…" - kaže jedan radnik General Motorsa, najvećeg američkog proizvođača automobila. Samo GM je na proizvodne linije vratio više od hiljadu otpuštenih radnika, jer su kupci jurnuli u prodavnice automobila da bi iskoristili priliku koja im je pružena.

Arthur Hoiland je kupio automobil, ali da nije bilo te prilike morao bi i dalje voziti stari automobile.

"Vjerovatno bih ga vozio dok se ne raspadne" – kaže on.

Zalihe su jedva išle u korak sa potražnjom , a parkirališta ispred mnogih salona automobila ostala su poptuno prazna.

"Za nas ovo je bio istorijski mjesec po svim parametrima" - kaže Scott Addison, jedan od menadžera firme Fitzgerald Auto Malls koja ima 36 prodajnih salona automobila.

Stari automobili, da bi njihovi vlasnici imali pravo na naznačenu otkupninu, morali su se uklopiti u precizno definirane kriterije (ključni su bili godine starosti i potrošnja goriva). Ta otkupnina je zaračunavana odmah, a firme, prodavci automobila će od države dobiti iznose za koje su umanjene cijene novih vozila. To je, po svemu sudeći jedina mana programa "keš za krš" jer…

"Do sada smo dobili oko 20 procenata novca nazad" – kaže gospodin Addison.

To bi moglo da izazove poteškoće u velikim i većim firmana za prodaju automobila, a manji autosaloni mogu se naći u vrlo ozbiljnoj finansijskoj situaciji ukoliko im vlada uskoro ne nadoknadi novac.

Kongres je odobrio 3 milijarde dolara za taj program, iz američkog Ministarstva saobraćaja uvjeravaju auto-prodavce da će nadoknade ubrzo biti isplaćene, zadovoljnih je jako mnogo.....

Jason Weisberg, broker na Wall Streetu, je jedan od onih suzdržanih, opreznih. On kaže da je još uvijek rano za ocjenju da li će ovakva vrsta podsticaja imati dugorčniji pozitivan uticaj na "zdravlje" američkih proizvođača automobila:

"Tržište pokazuje da im u ovom trenutku, da to slikovito kažem, smrt ne kuca na vrata…. ali "porota" još uvijek zasjeda i ne zna se da li će se uspjeti održati na američkom vrlo konkurentnom tržištu."

XS
SM
MD
LG