Linkovi

SAD: Prognoza za pacijente sa malignom gliomom obično veoma loša


Senator Edward Kennedy je nakon bitke od godinu dana, umro od maligne gliome, najčešćeg oblika tumora na mozgu među odraslima. Iako je bio podvrgnut najsuvremenijem tretmanu: operaciji u medicinskom centru na univerzitetu Duke, zatim kemoterapiji i radijaciji, nije mogao preživjeti tu bolest. Doktori još uvijek ne znaju šta uzrokuje tumor na mozgu, a Nacionalni institut za borbu protiv raka navodi da je prognoza za takve pacijente sa malignom gliomom veoma loša.

Senator Edward Kennedy je dobio dijagnozu tumora na mozgu maja 2008, nakon što je imao napad padavice, koja je čest simptom te bolesti. U medicinskom centru univerziteta Duke, bio je podvrgnut operaciji kako bi se otklonio tumor. Njegovi doktori su izjavili da je operacija bila uspješna i Ted Kennedy je pušten iz bolnice šest dana kasnije.

Neurohirurg, doktor Anthony Caputy kaže da uspjeh znači uklanjanje oko 90% tumora.

Ako otklonite 90%, ishod je onda mnogo bolji za nastavak tretmana, kaže doktor Caputy.

Ted Kennedy je bio podvrgnut kraniotomiji, što znači otvaranje lobanje kako bi se izložila površina mozga. Hirurzi tada određuju tačnu lokaciju tumora, često uz pomoć MRI-a ili CT skeniranja.

Tokom dijela operacije, pacijenti se mogu vratiti svijesti. To pomaže doktorima da izbjegnu uklanjanje dijelova mozga koji kontroliraju govor.

Mozak neće osjetiti nikakav bol, tako da možete stimulirati pacijenta dok je pri svijesti i testirati pokretačke funkcije, među njima i funkciju govora, što omogućava veoma precizno utvrđivanje gdje se ti dijelovi nalaze u mozgu, objašnjava doktor Caputy.

Doktori još uvijek ne znaju šta uzrokuje tumor na mozgu. Ali znaju šta su faktori rizika i senator Kennedy ih je sve imao. Muškarci češće obolijevaju od tumora na mozgu nego žene, kao i bijelci i osobe starije od 70 godina. Istraživači nastoje utvrditi uzrok kako bi se bolest mogla bolje liječiti. Doktor Markus Bredel na univerzitetu Northwestern analizira genetički sastav tumora na mozgu, osobito mutacije gena kod glioblastome, još agresivnijeg oblika bolesti. Ali u sastavu tumora postoji na stotine hiljada gena.

Teško pitanje je koji su od tih mnogobrojnih gena zapravo važni u procesu razvoja bolesti, a koji nisu, kaže doktor Bredel.

Ishod za senatora Kennedy-ja je bio očekivan. Američke zastave su sada spuštene na pola koplja. Nacionalni institut za borbu protiv raka navodi da je tumor na mozgu među najčešćim uzročnicima smrti kada je u pitanju ta vrsta bolesti. Doktori upozoravaju da se, čak i sa tretmanom, ovaj agresivni oblik tumora uvijek vraća. Ono što nije poznato je- kada.

XS
SM
MD
LG