Linkovi

SAD: Škola za primjer


SAD: Škola za primjer
SAD: Škola za primjer

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je već dugo vremena tvrdi da je obrazovanje jedan od američkih nužnih prioriteta. O tome je ponovo govorio na skupu Nacionalne asocijacije obojenih, ogranizacije koja zastupa prava etničkih manjina u Sjedinjemim Državama. Po njegovoj ocjeni izrečenoj i tom prilikom, a i u brojnim prethodnim istupima, Amerika u kvalitetu obrazovnog procesa zaostaje za drugim razvijenim i najvećim zemljama u razvoju. Stoga je ponovo zatražio da za obrazovanje nadležni zvaničnici sa mnogo više pažnje analiziraju u čemu je tajna uspjeha nekih javnih škola čiji učenici ostvaruju rezultate mimo svih očekivanja. Kao posebno dobar primjer, spomenuo je školu Medgar Evers. To je srednja škola čiji je nastavni program koncipiran tako da predstavlja vrlo dobru pripremu za upis na koledž.

Škola, koja nosi ime jednog od ubijenih lidera pokreta za ljudska prava, nalazi se u njujorškom predgrađu Brooklyn. Pohađa je oko 900 učenika iz, uglavnom siromašnih crnačkih porodica.

<!-- IMAGE -->

Direktor škole Michael Wiltshire kao najbitnije ističe:

„Siromaštvo nije opravdanje. Ni nemati sve potrebno za rad škole nije opravdanje. Shvatanje da je obrazovanje jedino što će izvući naše učenike iz siromaštva je ključna ideja i motivacija."

„Nema opravdanja" je neoficijelni moto obrazovnog procesa u školi. Svi mlađi srednjoškolci obavezno prisustvuju ljetnoj nastavi jezika i predmeta egzaktne nauke, ne zato što su im je uspjeh loš, nego da nauče još više.

Na času iz fizike u devetom razredu, nastavnik Osman Abugana, ističe:

„U septembru, kada počne redovna nastava, ovi će učenici biti ispred ostalih zbog onoga što su naučili na časovima tokom ljeta."

Primjera radi, učenici prvog razdreda uče gradivo iz fizike predviđene za treći razred srednje škole. Gospodin Wiltshire sa zadovoljtsvom naglašava:

„To nisu specijalno talentirani, to su obični učenici."

Kaeyla Kerr želi, kako kaže, biti hirug za djecu. Savladano gradivo u toj pripremnoj školi biće joj od velike koristi na koledžu. Kaeyla, kao i većina učenika, sklonija je nauci.

Khem Plat bi, međutim, želio biti političar, a uzor mu je, naravno....

„...Barack Obama......"

„Ambicije naših učenika su velike . Ako je letvica postavljena visoko, morate im dati podršku da preskoče tu letvicu." – kaže direktor škole. Njegovoj pažnji malo šta promiče. Prati nastavu, razgovara sa učenicima o gradivu, od učitelja traži da kontaktiraju roditelje učenika:

„Nisam zadovoljan ako učenik do kraja ne riješi problem koji je učitelj postavio stavio na tabli. Imperativ je da svi učenici nauče sve čemu ih učimo, da urade sve što im je rečeno."

I ukupan rezultat je impresivan.

„U posljednjih osam godina procenat onih koji uspješno završe našu školu skočio je sa 60 na 93 posto."

Svi u školi su bili iznenađeni time što je predsjednik Obama i njihovu školu spomenuo kao dobar primjer:

„Moramo analizirati nove pristupe obrazovanju, kao u školama Bard High Scholl Early Colleginan, ili Medgar Evers College Preparatory School, u kojima je učenicima pružena mogućnost da zasluže, učenjem zarade, poene koji im otvaraju vrata koledža i univerziteta."

<!-- IMAGE -->

Nakon iznenađenja, uslijedilo je i zadovoljstvo:

„Predivno je znati da sam ja, Josette Guthie, jedna obična učenica iz Brooklyna, učenica škole za čije uspjehe zna i cijeni ih i naš predsjednik."

A direktor škole, gospodin Wiltshire dodaje:

„To zaista nije pitanje koliko novca škola ima. Presudno je to kako trošimo taj novac, koliko smo kreativni, da li stvaramo i realiziramo programe od kojih će većina učenika imati koristi."

Ipak, pitanje da li će škola Medgar Evers College Preparatory School održati visok nivo nastave u vrijeme sadašnjih ograničenja koje nameće tekuća ekonomska kriza ostaje za sada bez odgovora.

XS
SM
MD
LG