Linkovi

Irak i dalje pod terorom nasilja.


Irački premijer, Nouri Al Maliki, sunitske pobunjenike okrivljuje za prekjučerašnji talas bombaških i artiljerijskih napada u Baghdadu. Najmanje 95 ljudi je poginulo dok su ih stotine ranjene. Meta tih napada bile su dvije ključne vladine zgrade, ministarstava inostranih poslova i finansija. Napadi su nastavljeni i juče kad je bomba eksplodirala u centru Baghdada, usmrtivši dvije osobe i ranivši još 10.


Srijeda je bila najsmrtonosniji dan u Baghdadu otkako su se, krajem juna, američke trupe povukle iz iračkih gradova.

Najgori napad dogodio se na ulici prekoputa iračkog ministarstva inostranih poslvoa, gdje je bomba eksplodirala, srušivši betonske zidove i prozore i ostavivši iza sebe gomilu spaljenih automobila.
Nekoliko minuta ranije, još jedna bomba pričvršćena za kamion, koja je je za cilj imala ministarstvo finansija, eksplodirala je u blizini jedne vojne patrole. Dvije trgovinske četvrti su pogodjene eksplozijama u zasebnim napadima.
Niko nije preuzeo odgovornost za nasilje, ali irački premijer, Nouri al Maliki, za njih krivi sunitske pobunjenike, vezane za al-Qaidu. On je rekao da njegova vlada mora ponovo da procijeni mjere sigurnosti.
General Frank Helmick je američki komandant zadužen za obuku iračkih snaga. U brifingu kojeg je prenosila televizija Pentagona, on nije odgovorio na specifična pitanja koja se tiču tih napada. Medjutim, rekao je kako je očigledno bilo propusta u sigurnosnim mjerama.

- Ovi dogadjaji jasno pokazuju da je sigurnost - proces u razvoju, nikad nezavršena priča. I jedan jedini napad u Iraku je jedan napad previše, zaključio je američki zapovjednik.

Analitičar, specijalista za odbranu, Steven Biddle prati ovu situaciju u Savjetu za odnose sa inostranstvom u Washingtonu. On misli da je tu važan još jedan faktor.

- Bojim se da su nedavni bombaški napadi u Baghdadu indikacija da je šira sunitska zajednica, a ne samo al-Qaida u Iraku, zabrinuta za svoju vjerovatnu sudbinu u vladi Malikija kojom dominiraju Šiiti, kad se Sjedinjene Države potpuno povuku iz te zemlje, upozorava on.

Premijer Maliki kaže da su sunitski pobunjenici iskoristili vladina nastojanja da se ponovo uspostavi normalan život. Vlada je naime počela da uklanja betonske zidove sa glavnih puteva u Bagdadu, postavljene u cilju sprečavanja nasilja.

Medjutim, Biddle kaže da problem seže dalje, van tih zidova. On podsjeća da sunitska zajednica osjeća da nije pravedno zastupljena u vladi kojom dominiraju Šiiti:

- Oni su se nadali da će vlada kojom dominiraju Šiiti da ih angažuje u iračkim snagama sigurnosti, da ih uključi u ekonomsku budućnost zemlje, da neće hapsiti članove sunitske zajednice. Vlada nije ispunila ta obećanja i očekivanja. Uvjeren sam da je dio onoga što sada vidimo kao povećanje nasilja, poruka sunitske zajednice Malikiju: postoji cijena za nepoštovanje bilo kojeg dogovora, kaže Biddle.

Biddle dodaje da će iračkim snagama sigurnosti biti da se oslobode sunitskih napada, ukoliko sami Suniti ne donesu odluku da ih obustave, kao što je to bio slučaj 2007.godine.

- Odlučujuće pitanje je da li će sunitska zajednica u Iraku tolerisati bombaše i bombaške aktivnosti protiv civila u toj zemlji. Ako ih bude tolerisala, jer u suprotnom misli da će biti ugušena od strane šiitske vlade, ne vjerujem da će bilo kakvo povećanje efikasnosti iračkih bezbjednosnih snaga biti dovoljno da se spriječe ti napadi, zaključuje ovaj analitičar.

Zbog prijetnje krvoprolićem, Biddle kaže da bi američke trupe trebalo da se iz Iraka povlače polako, bez unaprijed odredjenog rasporeda, umjesto striktno do kraja 2011.

Malikijev kabinet je ove nedjelje, medjutim, predložio da se u januaru održi referendum o tome koliko dugo bi američke trupe trebalo da ostanu u Iraku. Analitičari navode da će Iračani, ukoliko taj referendum bude održan,vjerovatno glasati za povlačenje čak i godinu dana ranije.

XS
SM
MD
LG