Linkovi

BiH: Statističko i realno stanje ekonomije  Republike Srpske


Prema zvaničnim statističkim podacima u Republici Srpskoj se u prvoj polovini ove godine bilježi znatan rast industrijske proizvodnje, uz povećanje broja nezaposlenih i neznatan rast plata. Po zvaničnim ocjenama Zavoda za statistiku Republike Srpske povećanje broja nezaposlenih je simbolično, dok predstavnici sindikata tvrde da je tokom tih šest mjeseci bez posla ostalo 18.000 radnika. Pojedini analitičari ocjenjuju da negativne posljedice svjetske ekonomske krize u Bosni i Hercegovini još nisu dostigle vrhunac.

Takođe, prema zvaničnim podacima entiteskog statističkog zavoda, bruto domaći proizvod po stanovniku u Republici Srpskoj u 2008. godini je iznosio 5.891 konvertibilnu marku, što je neznatno više nego u Federaciji BiH, ili na nivou Bosne i Hercegovine. Ali i nekoliko puta manje nego u najrazvijenijim zemljama Evropske unije.

Govoreći o odnosu zaposleni-nezaposleni i o tome kako su u prosjeku zaposleni plaćeni, Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku, je istakla:

„Stopa zaposlenosti kao odnos nezaposlenih lica i radno sposobnog stanovništva je 32,2 posto. Stopa nezaposlenosti mjerena odnosom nezaposlenih lica i aktivnog stanovništva iznosi 21,4 posto. Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj, isplaćena u julu mjesecu 2009. godine, iznosi 794 konvertibilne marke, a prosječna mjesečna bruto plata iznosi 1.216 konvertibilnih maraka."

Istovremeno, u prvoj polovini ove godine zabilježen je i znatan rast industrijske proizvodnje znatno, veći nego u regionu, dok inflacije u Republici Srpskoj više nema, takođe su podaci Zavoda za statistiku. Gospođa Čičković o tome kaže:

„Industrijska proizvodnja ostvarena u periodu januar-juni 2009. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, veća je za 17,1 posto. Mjesečna inflacija u Republici Srpskoj u junu 2009. godine bila je 0,1 posto, dok je godišnja inflacija minus 2,2 posto, dakle deflacija."

Međutim, predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, ne osporavajući zvanične statističke podatke, poručuju da je dijelom zbog posljedica svjetske ekonomske krize 18.000 radnika u ovom entitetu ostalo bez posla u prvoj polovini ove godine. A oni koji rade za prosječnu mjesečnu platu manju od 400 eura mogu priuštiti tek polovinu sindiklane potrošačke korpe čija je vrijednost 1.568 konvertibilnih maraka.

I predstavnici opozicionih političkih stranaka izražavaju nepovjerenje prema zvaničnim podacima, pošto je, kako kažu, očigledno da se entitetski i opštinski budžeti pune znatno sporije nego prethodnih godina.

„Ne vidim svrhu govoriti nešto, ubjeđivati u nešto, a vidimo kakva je realna situacija…. da to u stvari nije tako. Pitajte načelnike pojedinih opština u Republici Srpskoj… Skoro sam dobio informaciju …. Prijedor 61 posto, pa onda Teslić 68 posto…. pa druge opštine sve negdje oko 70 posto…. Prihodi po osnovi indirektnih poreza su pali negdje za 25 posto tako da je…. ne vidim, ne vidom kako i na koji način da punjenje budžeta Republike Srpske bude 90, 95 posto" - prokomentirao je zvanične podatke o zaposlenosti i zapitao se Branislav Borenović poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iako, sudeći prema zvaničnim statističkim podacima, ekonomska situacija u Republici Srpskoj nije alarmantna, neki drugi pokazatelji, poručuju pojedini analitičari, nagovještavaju kulminaciju posljedica svjetske krize tek na jesen. Tada će, kako procjenjuju, biti jasnije koliko je bosanskohercegovačka privreda izdržljiva, imajući u vidu negativna ekonomska kretanja koja su potresla i znatno razvijenije zemlje.

XS
SM
MD
LG