Linkovi

Afganistan: Proizvodnja maka, veliki finansijski oslonac Talibana


Preko 9.000 britanskih i novih 10.000 američkih vojnika su poslani u provinciju Helmand u Afghanistanu radi eliminiranja preostalih talibanskih snaga i uspostavila potrebna bezbjednost uoči nacionalnih izbora koji ce se održati idućeg mjeseca. Borba protiv pobunjenika je izuzetno teška, a sve veći broj žratava pokazuje da ni nastojanja da se uništi rasprostranjeni uzgoj maka za proizvodnju opijata nisu ništa lakša .

Provincija Helmand je inače regija odakle dolazi polovina afganistanskog opijuma, a ukupno 90% svjetske proizvodnje opijuma je potiče iz Afganistana, odakle se krijumčari van zemlje, preradjuje i prodaje kao heroin.

Do sada su se protunarkotički napori zasnivali na uništavanju makovih polja.

Ali stručnjaci poput Paul Burke-a, jednog od direktora u Međunarodnom savjetu za bezbjednost i razvoj u Washingtonu, kaže da to poljoprivrednicima samo uzima hljeb iz ruku nakon čega se oni pridružuju talibanskim snagama da bi mogli izdržavati svoje obitelji:

"Uništite nekoliko dunuma polja maka, a drugih deset dunuma će nići negdje drugo . Jedino šta ste uspjeli je da novih 50 do100 ljudi postanu žrtve regrutiranja u pobunjeništvo."

Ujedinjeni narodi procjenjuju da pobunjenici od opijuma zarade oko 400 miliona dolara godišnje, i na taj način finansiraju borbe.

Christopher Langton je 32 godine bio u britanskoj vojsci, a sada je analitičar pri Medjunarodnom institutu za strateške studije. On kaže da opijum komplikuje misiju britanskih snaga u Afganistanu:.

"Makom se obezbjedjuje prihod za pobunejnike i korumpirane državne zvaničnike i druge u Afganistanu. I naravno, heroin otamo na britanske ulice, tako da je to nešto što je uvijek prisutno, pitanje je samo kako se protiv toga boriti."

Ne treba posebno pominjati da opijum biva vrlo lako krijumčaren preko poroznih afganistanskih granica.

Mada Sjedinjene Države i njihovi saveznici odavno podstiču uzgajanje žita, narova i raznih vrsta koštuničavog voća, ipak uzgoj maka nije značajnije manjen, a kamoli iskorijenjen. Stoga će od sada, u skladu sa novom američkom strategijom, napori biti skoncentrisani, ne na kažnjavanje uzgajivača, nego na prekid kanala nabavke, prerade i krijumčarenja, kako bi sam mak bio obezvrijeđen.

Gospodin Burke želi da Sjedinjene države i Britanija podrže kampanju nazvanu "Mak za lijekove." u okviru koje bi se bi se jedan dio afganistanskog opijuma pređivao u morfijum za medicinsku upotrebu u cijelom svijetu. On objašnjava:

"Imamo maka na pretek u Afganistanu, dajte da ga iskoristimo da se pomogne ljudima koji boluju od raka u cijelom svijetu."

Kroz kampanju "Mak za lijekove" uzgajivačima maka bi bio osiguran odgovarajući prihod kako bi mogli da izdržavaju obitelji.

S druge strane, gospodin Langton kaže da je ideja odlična, ali da nije pravo vrijeme za otvaranje tvornice morfijuma u Afganistanu:

"Mislim da će u budućnosti, kada se uspostvi stabilnost i vladavina zakona biti mnogo bolje vrijeme za takav projekat. To je odlična ideja, i ne treba je zanemariti."

XS
SM
MD
LG