Linkovi

SAD - Indonezija: Zaštita šuma.... nova oblast saradnje i jačanja odnosa 


Sjedinjene Američke Države su potpisale sporazum kojim "opraštaju" 20 miliona dolara duga Indoneziji zarad spremnosti te zemlje da oprošteni dug uloži u zaštitu šuma na otoku Sumatra. Indonezija je, da i to napomenemo, jedna od zemalja čije šumsko bogastvo najbrže nestaje, odnosno to je zemlja koja svake godine gubi šumski prostor veličine Švajcarske. Zbog tako velikog uništavanja šuma Indonezija je treći po veličini zagađivač atmosfere ugljenmonoksidom, odmah iza Sjedinjenih Država i Kine.

Uništavanje šuma ozbiljno se odražava i na životinjsko cartvo te zemlje. Indonežanske šume su stanište nekih, u svijetu, najugroženijih vrsta.... tigrova, slonova, indonežanskih nosoroga, orangutana..... Američkih 30 miliona dolara trebalo bi da bude snažan podsticaj očuvanju staništa tih i drugih životinskih vrsta.

Jennifer Morris, predstavnica organizacije Conversation International koja je posredovala u sklapanju sporazuma američke i vlade Indonezije, ističe:

„U suštini, umjesto otplate tog duga, novać će biti usmjeren u zaštitu šuma. Mogli bismo reći da je to presedan... to je najveći dug do sada oprošten da bi bio preusmjeren u drugu svrhu, posebno značajan za zemlju kao što je Indonezija."

Sporazum obavezuje indonežansku vladu da novac usmjeri u fond čijim će sredstvima biti realizirani programi zaštite šuma na 13 područja otoka Sumatra.

Walter Lohman iz fonadacije Heritage kaže da ga brine mogućnost da dio novca završi negdje drugdje, ali dodaje da u tom koraku vidi mnogo pozitivnog:

„To je još jedna način pružanja pomoći. Može se postaviti i pitanje zašto svake godine širom svijeta dajemo 20 milijardi pomoći. Na taj način poboljšavamo odnose, sada i sa Indonezijom."

To je istaknuto i tokom nedavnog susreta visokih zvaničnika dvije zemlje.

„Raduje nas saradnja sa indonežanskom vladom i u ovoj oblasti. Vjerujem da će naši odnosi bivati dublji i jači" - istakla je državna tajnica Hillary Clinton.

Sjedinjene Države, osim sa Indonezijom, slične su sporazume potpisale i sa Filipinima, Gvatemalom i Peruom. Gospođa Morris o tome kaže:

„To je jedan od najboljih mehanizama pomoći koju pružamo zemljama u razvoju. Umjesto da nam vraćaju dugove, ili da te dugove opraštamo bezuvjetno, zemlje, ovog puta Indonezija, se obavezuju da ulažu u zaštitu prirodne okoline, na dobrobit ljudi i svega što u njihovom okruženju živi."

Indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono, nedavno izabran ponovo, obećao je da će jedan od njegovih prioriteta biti potpuno eliminiranje nezakonite sječe po indonežanskim šumama.

XS
SM
MD
LG