Linkovi

Hapšenje harvardskog profesora podstaklo rasprave o rasnim odnosima u Americi


U Sjedinjenim Državama je nedavno hapšenje crnca, profesora na Univerzitetu Harvard, od strane bijelog policajca podstaklo nove rasprave o odnosima izmedju manjinskih grupa i policije. Narednik James Crowley kaže da se profesor izuzetno drsko ponašao, dok profesor Henry Louis Gates kaže da je bio žrtva rasizma i da je uhapšen zbog boje svoje kože, a ne zbog onoga što je radio. Sada ih je američki predsjednik, Barack Obama, prvi crnac na toj funkciji u američkoj istoriji, obojicu pozvao u Bijelu kuću na neformalni susret u namjeri da umanji rasne napetosti.

Hapšenje profesora Harvardskog univerziteta, crnca Henry Louisa Gatesa i njegove optužbe za rasizam bijelog policajca Jamesa Crowleya razbuktale su nacionalnu debatu o rasnim predrasudama.

Predsjednik Američkog udruženja crnih policajaca, Charles Wilson kaže da policija često zaustavlja, ispituje ili hapsi ljude na osnovi boje njihove kože a ne na stvarnim činjenicama: "U policijskom poslu ima i uvijek je bilo pristrasnosti protiv nebjelaca i siromašnih, i to morate prihvatiti kao činjenicu."

U Americi se to zove rasno profiliranje i podrazumjeva korištenje rasnih, ili etničkih karakteristika kod procjenjivanja vjerovatnoće da je neka osoba počinila prekršaj.

Na primjer, statistika pokazuje da je veća vjerovatnoća da će vozila za čijim je volanom crnac biti zaustavljena i pretražena nego vozača bijelaca.

Scott Newman, menager hotela u Washingtonu, kaže da se to desilo njemu: "Policajac me je zaustavio bez ikakvog pravog razloga. Nisam brzo vozio. Ali su me zaustavili i kompletno pretražili moj automobil, bez ikakvog razloga, tražeći drogu, ili nešto. I ništa nisu našli."

Profesor Paul Butler, bivši federalni tužitelj se sjeća kako je bio uhapšen ispred svoje kuće nakon nesporazuma sa susjedom oko parkinga: "Kada je stigla policija oni su vidjeli crnca, i odmah nakon što su me vidjeli izgledalo je kao da me žele uhapsiti, čak nisu ni htjeli da čuju šta ja imam da kažem."

Rasno profiliranje od strane policije je dodatno komplicirano klasom i kulturom ponašanja. Novinar Stephen Smith kaže da je ostvaren značajan napredak u medjurasnim odnosima, ali da su susreti izmedju crnaca i policajaca i dalje komplikovani: "Crnci u startu očekuje, vjeruju da će biti prosudjivani prema rasi. To je jednostavno realnost."

Iz FBI-a kažu da je stopa hapšenja crnaca sedam puta veća nego bijelaca. Nedavno je TV mreže ABC provela istraživanje javnosti u kojem je većina crnaca rekla da od strane policije nemaju jednak tretman kao bijelci. U nekoliko država crnci su lako dobili sudske slučajeve rasnog profiliranja protiv policijske uprave.

Rebecca Headon, advokat Udruženja američkih gradjanskih sloboda kaže da su 1960-tih rasne predrasude uticale i na odnose izmedju aktivista za gradjanska prava i policajaca bijelaca. Ali, ona kaže da je od tada ostvaren znatan napredak: "Postoje mnogi, mnogi izuzetno profesionalni policajci. Ali na nesreću i rasno pristrasni, koji ljude ocjenjuju prema rasi."

Umirovljeni policajac iz New Yorka, Pete Rubino kaže da je policija prevalila dug put ali da su unapredjenja potrebna. On kaže da su policajci uznemireni optužbama za rasno profiliranje u Gatesovom slučaju.

"Oni su ljudska bića, oni to vide u svim novinama, na svim vijestima i to se odražava na njihova razmišljanja kako odgovoriti na poziv za intervenciju. Za njih postoji dodatna doza opasnosti."

Policijska uprava u Cambridge-u iz koje je policajac koji je uhapsio profesora Gatesa, kao i mnoge širom Amerike, ima programe namjenjene pomoći policajcima da razumiju kulturne razlike, smanje moguće rasne napetosti, i prevladaju negativna opažanja.

XS
SM
MD
LG