Linkovi

SAD: Pomoći žrtvama maloljetničke prostitucije, a ne hapsiti ih


Američke policijske snage i pobornici ljudskih prava nastoje iznaći nove načine za borbu protiv prostituiranja djece u Sjedinjenim Državama. Njihovi se napori temelje na jednostavnoj osnovi - umjesto da se prema mladim djevojkama koje se bave ovom nezakonitom djelatnošću odnose kao prema zločincima, trebalo bi ih se smatrati žrtvama.

Da to nije nelogično, potvrđuje i Tanya, bivša prostitutka maloljetnica:

„Uvijek sam se osjećala kao osoba koja krši zakon. Nikad se nisam osjećala kao žrtva. Žrtve ne odslužuju kazne u zatvorima. Žrtvama se pomaže, one prolaze kroz liječenja i terapije, kako bi se oporavile."

Tanya, koja je kao djevojčica bila prisiljavanja da se prostituiše, jedna je od preko 100.000 djece i mladih žena čijim se tijelima svake godine trguje u Sjedinjenim Državama, tvrdi zvaničnici američkog Federalnog istražnog biroa. Početkom ove godine, u akciji protiv seksualne trgovine provedenoj u 29 saveznih država, američka je policije uhitila oko 50 svodnika i na stotine žena, te 48 djevojčica-prostitutki. Često nema druge opcije za pomoć tim mladim ženama, kaže specijalni agent FBI-ja Patrick Fransen:

„Nemamo ih kamo smjestiti. Moramo ih optužiti za nedjelo prije nego što smo im u stanju pomoći."

Takva uhićenja samo naglašavaju izazov s kojim je sučeljena policija kada pokušava spasiti djecu koja su uključena u prostituciju. Dok ih žele udaljiti od opasnih situacija, izjednačavanje sa zločincima može im stvoriti stigmu, nanijeti sramotu. Kada dijete nekoliko puta pobjegne od kuće, postoji velika šansa da će završiti na ulici i biti prisiljeno na prostituciju. Mnoge od maloljetnih prostitutki žrtve su prijašnjeg seksualnog zlostavljanja.

Borba protiv seksualne trgovine glavni je prioritet policije okruga Montgomery, nadomak Washingtona. Policijski poručnik Robert Bolesta nadgleda jedinicu odgovornu za taj zadatak. Kad god je to moguće, njegov ured koristi alternativna rješenja za uhićenju djece koja su žrtva trgovine ljudima u zemlji:

„Ako su ta djeca žrtva seksualne trgovine, pruža im se određena pravna i druga zaštita. Mi ćemo ih spasiti iz takve situacije i nećemo ih optužiti za prostituciju."

Gospodin Bolesta dodaje da su njegovi istražitelji prošli posebnu obuku, temeljenu na istraživanjima provedenim širom zemlje, kako bi prepoznali slučajeve u kojima se djecu prisiljava na prostituciju protiv njihove volje.

Sudbina djece koja se prodaju na ulicama Amerike, odnosno koja bivaju prisiljavana na prodaju tijela, bila je tema rasprave na Capitol Hillu, gdje su pobornici zaštite ljudskih prava od Kongresa zahtijevali više sredstava za borbu protiv seksualne trgovine i za pomoć mladim žrtvama. Ernie Allen, direktor Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kaže:

"Ta su djeca žrtve, a ono kroz što prolaze je ropstvo 21. stoljeća. Ona se nisu u mogućnosti sama izvući iz toga. Svodnici koji ih iskoriste pa odbace su zločinci, kao i oni koji ih štite. Tu djecu treba spašavati, a ne hapsiti."

Brojni policajci i aktivisti za pomoć i zaštitu žrtava seksualne trgovine suglasni su u ocjeni da je za sprečavanje i eliminiranje ove vrste zločina nad djecom smanjivanje „potražnja" za njihovim tijelima, odnosno hapšenje i oštro kažnjavanje, osim podvodača, i onih koji plaćaju za seksualno iskorištavanje nesretnih maloljetnica.

XS
SM
MD
LG