Linkovi

Svijet: Virusom H1N1 mogao bi biti inficiran svaki treći stanovnik


Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bi virusom H1N1, virusom koji izaziva svinjsku gripu, u naredne dvije godine moglo biti inficirano oko dvije milijarde osoba, odnosno svaki streći stanovnik zemlje. Od te vrste gripe već je murlo 800 osoba, a stručnjaci WTO-a upozoravaju da bi broj premulih mogao biti na hiljade ukoliko adekvatna vakcina ne bude pripremljena ubrzo.

Pandemija svinjske gripe proširila se svijetom rekordnom brzinom. Širenje virusa H1N1 trajalo je manje od dva mjeseca, dok je za ranije pandemije trebalo šest i više mjeseci.

Doktor Keiji Fukuda iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorava da je pandemija još uvijek u ranoj fazi:

"Sjetska populacija je vrlo brojna i jasno je da će se virus širiti i unutar zemalja i između država."

Većina do sada oboljelih su u dobi od 12 do 17 godina. No kako se virus širi, širi se i starosni raspon onih koji oboljevaju. Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da su, uz mlade osobe i trudnice, u grupi većeg rizika i osobe sa kardiovaskularnim i respiratornim teškoćama, dijabetičari, osobe sa kancerogenim oboljenjima i gojazni.

Klinička testiranja u nekim zemljama su u toku, u drugim počinju uskoro. Iz Evropske medicinske agencije saopštavaju da će temeljita testiranja na klinikama biti nužno reducirana zarad nastojanja da se put vakcine do krajnjih korisnika skrati na najmanju moguću mjeru. U Britaniji, Grčkoj, Francuskoj i Švedskoj su najavili da će vakcinacija građanstva početi za nekoliko tjedana.

Gospodin Fukuda nije kritizirao takvu odluku spomenutih zemalja, ali je izrazio zabrinutost ubrzavanjem procesa produkcije vakcine:

"Postoje momenti o kojima ne može biti kompromisa. Jedan je sigurnost vakcine. Ne može i ne smije biti nikakve sumnje da li je vakcina sigurna ili ne."

U međuvremenu, kako saopštavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje sa raširenom pojavom svinjske gripe, preorijetirale su se sa izvještavanja o pojedinačnim slučajevima na izvještaje o praćenju trendova na nivou ukupnog stanovništva.

Doktor Fukuda, unatoč tome, vjeruje da će zdravstveni zvaničnici i dalje moći pouzdano predviđati veličinu pandemije:

"Znamo da su laboratorijski potvrđeni slučajevi jedini relan pokazatelj ukupnog broja oboljelih."

Odnedavno, i Svjetska zdravstvena organizacija je odlučila da ne publicira tabele o broju novo-oboljelih, zajedničku za sve zemlje.

XS
SM
MD
LG