Linkovi

SAD: Kalifornija izbjegla bankrot


Guverner američke savezne države Kalifornija Arnold Schwarzeneger najavio je da sporazum sa poslanicima kalifornijskog parlamenta o zatvaranju 26 milijardi dolara velikog manjka u bužetu. Dogovor bi, kako se procjenjuje omogućio da kalifornijska posustala ekonomija stane na noge. S druge strane, nisu rijetki ni oni koji vjeruju da su i guverner i zakonodavci ignorirali sadašnje probleme.

Bilo kako bilo, kompromis je uslijedio nakon više mjeseci intenzivnih pregovaranja. Gospodin Schwarzenegger je, izjavljujući da je kompromis postignut, istakao:

"To će biti budžet bez povećanja poreza, budžet smanjenja javne potrošnje. Od 26 milijardi dolara deficita, oko 15 milijardi će biti kresanje javne potrošnje."

Dogovorom je okončana kriza zbog koje Kalifornija, čija je ekonomija osma po snazi u svijetu, nije, kao država, mogla izmirivati obaveze. Guverner Schwarzenegger je počekom mjeseca bio prisiljen narediti trodnevni neplaćeni dopust svim zaposlenim u državnim službama, što je rezultiralo protestima u brojnim kalifornijskim gradovima.

Nastavkom takve prakse moglo bi biti ušteđeno više od milijardu dolara godišnje. Druga milijarda dolara će biti ušteđena kresanjem fondova za zdravstvenu brigu o siromašnim. Najveće smanjenje pogodiće obrazovni sistem - čak devet milijardi dolara manje za institucije javnog obrazovanja.

Profesor državnog univerziteta California Nate Thomas o tome kaže:

"Oni koji će biti pogođeni upućivanjem na čekanje, ukidanjem časova, smanjivanjem upisnih kvota na našem univerzitetu su prosječni radnici, studenti, veliki broj studenata-brucoša, posebno iz manjinskih skupina... To su oni koji će biti najviše pogođeni tom odlukom."

Gradske vlade ostaće bez više od 4 milijarde dolara i moraće reducirati neke od ključnih funkcija... čišćenje ulica, ili policijski nadzor nad saobraćajem, na primjer. Dogovor o rješavanju budžetskog deficita podrazumijeva i povećanje eksploatacije nafte u kalifornijskom priobalju, što posebno zabrinjava ekologe. Više od milijardu dolara uštedjeće se i na finasiranju zatvora....

Ekonomisti procjenjuju da će budžetka kresanja još više oslabiti kalifornijsku ekonomiju. Sherry Bebitch Jeffe, analitičarka sa univerziteta Southern California smatra da je postignuti kompromis rješenje na kratke staze:

"To će biti nešto kao flaster na veliku ranu i ponovo ćemo se suočiti sa dilemama."

Malo je sretnih, ali oni koji podržavaju kompromis, ističu da je to nužan korak ozdravljenja finasijskog stanja Kalifornije, ekonomski vrlo jake američke savezne držve.

XS
SM
MD
LG