Linkovi

Zajednica nade: Pomoć beskućnicima u Washingtonu


Broj obitelji beskućnika se povećava u svim dijelovima Sjedinjenih država. Jedno od mjesta gdje se bilježi veliko povećanje je glavni grad, Washington DC. Vladina agencija za planiranje navodi da se u proteklih godinu dana broj beskućnih obitelji u području DC-a povećao za 15%, što je najveći porast posljednjih godina. Mnogi stručnjaci za to okrivljuju ekonomski pad i visoke troškove života.

Najvidljiviji beskućnici: stariji neoženjeni muškarci i žene koje odbijaju da budu u skloništima za beskućnike. Oni dane provode u javnim parkovima i na uličnim ćoškovima.

Samohrana majka Monica Walker dolazi po svoju djecu u jednoj od washingtonskih škola. Ova obitelj je među najbrže rastućom grupom beskućnika. Monica i njeno četvero djece su beskućnici već dvije godine.

Nisam imala gdje da idem i proglašena sam beskućnikom. Ni moja djeca nisu imala gdje da idu, trebala mi je pomoć i znala sam da mi je trebala pomoć, priča Monica.

2007, ona je izgubila posao i stan zbog ovisnosti od droge. Sada se oporavila i živi u privremenom stambenom kompleksu Community of Hope, Zajednica nade.

Sada imam nešto što mogu zvati svojim. Iako je ovo privremeno sklonište, ipak mogu reći djeci: Hajdemo kući!

Lokalna neprofitna organizacija je također pomogla Moniki da dobije tretman za ovisnost od droge. Uskoro će se njena obitelj useliti u vlastitu trosobnu kuću u Washingtonu.

U skloništu možete potrošiti sav novac i možete praktično živjeti od danas do sutra. Ovaj program vam pomaže da živite nezavisno i pokaže vam kako da uštedite novac.

Ovdje imamo 20 obitelji koje tu žive u svojim stanovima u ovoj zgradi, kaže Monica.

Kelly Sweeney McShaine je izvršna direktorica organizacije Community of Hope. Ona kaže da je u bilo kojem trenutku 200 do 300 obitelji spremno da se useli u privremeni smještaj. Ali pravo rješenje je, kaže ona, pružiti stalni smještaj.

Kada su smješteni u ove stanove, onda su otvoreniji da prihvate pomoć, bez obzira da li se radi o mentalnom zdravlju, ili problemima djece u školi, ili pitanjima ovisnosti. Ovo je bolje mjesto za takve usluge od grupnih skloništa, kaže gospođa McShane.

Michael O Rourke vodi sklonište za beskućnike u Arlingtonu u Virginiji, predgrađu Washingtona, u kojem je zabilježen porast beskućnih obitelji od 25%. Ovdje ima 10 stanova i on kaže da lokalna organizacija stanarima također pruža trening o tome kako živjeti nezavisno.

Oni postanu dio programa "usvojite obitelj" gdje se stanarina plaća bespovratnim kreditima Odjela za urbani razvoj. Obitelji stoga mogu uštediti novac i nastaviti razvijati svoje životne, poslovne i radne sposobnosti koje su im potrebne da krenu ka nezavisnosti, kaže Michael O Rourke.

U Washingtonu, Donna Matthews se smatra jednom od priča uspjeha. Ona i njen sin Jalen sada žive u dvosobnom stanu, kojeg subvencira ta organizacija iz DC-a.

Sada mogu uštediti novac, sin mi ide u privatnu školu. Danas mogu zaspati a da znam da u frižideru imam hrane. Za mene je ovo kao palata, moja i mog sina, kaže Donna.

Ona dodaje da je započela put ka novom životu. U septembru ona planira studirati kako bi postala organizator za događaje. Donna kaže da više nikada neće biti beskućnik.

XS
SM
MD
LG