Linkovi

SAD: Sredovječnim radnicima teže naći posao


U situaciji gdje je nezaposlenje najviše u posljednjih 25. godina, stariji radnici kažu da je sve teže takmičiti se za poslove sa mladjim kolegama. Statistike odjela za rad kažu da radnici stariji od 45. godina ostaju duže nezaposleni, oko 22 sedmice, u poredjenju mlađim radnicima koji ostaju nezaposleni oko 16 sedmica. Iako su mnogi takozvani „baby boomers," (rođeni između 1946. i 1964. godine) sada na vrhuncu svojih karijera, mnogi se suočavaju sa starosnim predrasudama u tmurnom poslovnom tržištu.

Evo primjera 55-godišnjeg Richard Zalewa, koji je bez posla više od dvije godine, i koji kaže da bi njegova radna biografija mogla otvoriti vrata razgovorima za posao, ali dodaje da mu njegova sjeda kosa kvari prilike.

''Pozvali su me na razgovor za posao, ali kada asistent nije dobro zatvorio šefova vrata čuo sam ga kako kaže: došao nam je jedan stari sijedi čovjek na razgovor.'', govori gospodin Zalewa.

Njegova životna priča nije rijetka. Specijalista grafičkog dizajna Susana Rosende, koja ima 41. godinu, kaže da se neki poslodavci čak i ne trude da sakriju predrasude.

''Poslodavac mi je rakao da ne želi starije popustljive ljude. Želio je da zaposli mlade i ambiciozne. A ja sam mu odgovorila: ''Znate šta? Ja sam mlada u duši i veoma sam ambiciozna.''

Otkako se američka ekonomija pogoršala, izvještaji Ministarstva za rad su pokazali da starijim radnicima treba otprilike šest sedmica više da bi dobili posao nego njihovim mlađim kolegama.

Iako je tražio manje nego što je ranije zarađivao, 55-ogodišnji računovođa Alan Maag kaže da su mu poslodavci rekli da je previše kvalifikovan.

''Ako želite da kupite Chevrolet, a neko vam ponudi Cadillac za istu cijenu, zar ne biste radije kupili Cadillac?'', pomislio sam.

AARP, organizacija koja zastupa interese Amerikanaca starijih od 50. godina, kaže da je diskriminacija na osnovu starosne dobi na porastu. Deborah Russell radi za ovu organizaciju.

''Oni možda traže posao na kome će zarađivati manje nego što su ranije zarađivali. Ali to ne znači da bi poslodavci onda trebali da potpuno isključe starije radnike od povoljnih prilika za zaposlenje.'', objašnjava ona.

Richard Zalewa , s početka naše priče, kaže da mora raditi napornije da bi bio primjećen.

''Malo se obeshrabrim, ali se nikada ne osjećam poraženim. Uvijek hoću da radim marljivije i da se što bolje prodam.'', ipak optimistično zaključuje gospodin Zalewa.

Američko Ministarstvo rada kaže je nezaposlenost radnika starijih od 45 godina dostigla 6.4% u martu. To je najveći procenat od 1948. godine od kako je vlada počela da prati trendove zaposlenja.

XS
SM
MD
LG