Linkovi

SAD: Zdravstveno osiguranje za svakoga


Kongres je korak bliže reformiranju zdravstvenog sustava. Odbor Senata za zdravlje je prvi koji je odobrio prijedlog zakona.

Bila je to pobjeda za demokratskog senatora iz Connecticuta Christophera Dodda:

"Ovaj prijedlog zakona koji smo mi iznijeli, smatramo da æe unaprijediti dostupnost zdravstvenog osiguranja graðanima. Smanjit æe cijenu osiguranja na individualnoj razini, i poboljšati zdravstvenu njegu u zemlji. "

Zakonski akt o jeftinijoj alternativi zdravstvenog osiguranja bi zahtijevao od poslodavaca da osiguraju zdravstveno osiguranje za zaposlenike.

Republikanski senator savezne države Wyoming, Michael Enzi, upozorava da je prijedlog zakona pristran i da bi mogao donijeti više zla nego dobra:

"Ovo bi mogao biti jednim od najliberalnijih prijedloga koje je ova zemlja ikada imala i mogao bi napraviti stvari koje se nikada ne bi mogle ispraviti. "

Prijedlog reforme iz Senata je došao samo jedan dan nakon što su èlanovi Zastupnièkog doma predstavili zasebni plan za reformu sustava zdravstvenog osiguranja.

Oba plana bi zahtjevala od svih Amerikanaca da plaæaju zdravstveno osiguranje, ali bi takoðer nudilo i snižene cijene i potrepštine za one koji si ga ne mogu priuštiti. Po njima bi se takoðer otvorila i državna osiguranja s kojima bi se natjecale privatne firme.

Osiguranja ne bi smjela odbiti klijente s veæ postojeæim oboljenjima, kao što je Georgiana Eacman, koja ima dijabetes i koja se veæ godinama bori kako bi plaæala zdravstveno:

"Moram priznati da ne samo da sam se jedva uzdržavala, nego nisam znala ni hoæu li moæi kupiti lijek za sutra."

Kritièari obiju reformi su zabrinuti kako æe vlada platiti novi zdravstveni sustav. Verzija Zastupnièkog doma bi prema procjenama trebala koštati oko tisuæu milijardi dolara. Da bi država prikupila novac, Zastupnièki dom predlaže dodatni porez od 5.4 posto za one koji zaraðuju više od 350,000 dolara.

Mnogi Republikanci, ukljuèujuæi predstavnika Missouria, Roy-a Blunta, se žustro protive ovim mjerama:


"Ovi prijedlozi æe zasigurno ubiti poslove, ogranièiti zdravstvenu njegu, podiæi takse i dovesti do vladinog preuzimanja zdravstvenog sustava."


U meðuvremenu, predsjednik Barack Obama vrši pritisak na Kongres kako bi odobrio reformu:


"Ovaj progres nam može uliti nadu, ali ne može nas uèiniti spokojnima. Umjesto toga bi trebalo požuriti Zastupnièki dom i Senat da završe s kritikama o reformi prije osmog mjeseca kada, po tradiciji, prestaju s radom na mjesec dana."

Republikanci kritiziraju Demokrate, jer su prebrzo iznijeli prijedlog pred Kongres:


"Oni su nestrpljivi da se prijedlog izglasa i da se potroše novci, a iskreno niko do sada nije imao vremena ni da detaljno proèita detalje prijedloga."

Ali demokratski èlanovi Kongresa namjeravaju usvojiti unificiranu reformu zdravstvenog sustava do 10 mjeseca, kada bi ga predsjednik Obama proglasio zakonom.

XS
SM
MD
LG