Linkovi

SAD: Koliko je zdrava hrana koju jedu Amerikanci?


Dokumentarnim filmom reditelja Roberta Kennera " Food Inc." američka industrija hrane prikazana je kao visoko mehaniziran monopol šačice velikih korporacija koje proizvode i prodaju 80 procenata hrane koju Amerikanci jedu. Ta hrana, odnosno namirnice, industrijski procesirane pune su hemijskih dodataka, a hranjljivosti i korisnosti mnogo lošiji od namirnica proizvedenih na tradicionalniji, prirodniji način … najkraći je zaključak filma.

Scene ogromnih prenatrpanih obora za stoku u kojima su goveda do koljena u blatu i đubretu, surovog i nimalo higijenskog postupanja sa bolesnim grlima, scene hranjenja peradi hranom punom hemijskih dodataka za brz rast…. i mnoge druge neprijatne za oko podstakle su novi krug polemika predstavnika velikih proizođača hrane i namirnica i zagovornika proizvodnje zdrave hrane.

Janet Riley, potpredsjednica odjela za odnose sa javnošću Američkog institua za meso ističe da industrija mesa ispunjava vrlo visoke sigurnosne standarde, korisiti čiste objekte, sterilnu opremu, kao i antibiotike koje je odobrila Agencija za sigurnost hrane i lijekova, i dodaje:

"Dokumentarac "Food Inc." mi se čini kao karikatura industrije koju ja dobro poznajem i mislim da je potpuno pogrešno predstavljena. Činilo mi se da su željeli samo osuditi cijelu industriju hrane odabirući samo ono loše."

"Odgovorno tvrdim da je većina hrane i namirnica kojima se Amerikanci hrane potpuno sigurna" – kae Caroline Smith DeWal, direktorica odjela za kvalitet i sigurnost hrane Centra za nauku od javnog interesa. Ona međutim dodaje da proizvodi sa malih lokalnih, privatnih farmi na trpeze stižu brže, da su mnogo svježiji i ukusniji.

Farmer James Born, na primjer, iz okruga Calvert u saveznoj državi Maryland, svoje proizvode prodaje na zelenoj pijaci u Aleksandriji, gradu na domak Washingtona. Udaljenost farme I pijačne tezge nije veća od sat vožnje, pogotovo subotom ujutro.

"Ja sa svojim mušterijama njegujem osobne veze. Uvijek su dobrodošli da me posjete na farmi i vide šta radim. Porodično, farmu držimo od 1960. godine…. To je težak posao, ali ga volimo" – kaže farmer Born.

Njegove proizvode, svježe, kvalitetne, rukom brane i rukom kupaca birane vole i rado kupuju brojni kupci. Jedan, ili više njih, će reći gotovo isto:

"U pitanju je ukus, vrlo je bitno i to da znate od koga i šta kupujete… Da znate kako su uzgajani perad, ili povrće, voće…. "

Naravno, namirnice sa malih farmi su zbog obimnijeg fizičkog rada, manjih količina i prodaje na malo dosta skuplje. Upravo zbog toga za mnoge Amerikance su nešto što se ne uklapa u novčanik. U tom kontekstu dokumentarac "Food inc." reditelja Roberta Kennera je je svakako dobro došao otvarajući debatu proizvođača i potrošača, koja će, nadati se, rezultirati otklanjenjam određenih minusa kojih američka industrija hrane na veliko svakako ima.

XS
SM
MD
LG