Linkovi

Roditelji kao otmičari vlastite djece: Beskonačne pravne bitke


Svake godine više od 200.000 djevojčica i dječaka Amerikanaca biva odvojeno, oteto jednom od roditelja. Najčešće to čini drugi roditelj, majka ili otac. Po američkim zakonima slučajevi kada je jedan od roditelja rođen u inostranstvu, kada ima i strano državljanstvo, i sa djetom pobjegne u zemlju rođenja su kršenje federalnih propisa, kriminal na saveznom nivou. Traganje za takvim roditeljom i pokušaji da se dijete vrati nazad na rodno tlo i drugom roditelju su vrlo koplikovani i skupi, a u mnogim slučajevima ostaju nikad riješeni.

Priča na ovu temu može početi sa Scottom Carlsonom. Do prije nekoliko godina živio je „američkim snom." Imao je vrlo dobar posao, uz njega je bila supruga koju je volio, majka njihovog sina:

„Biti otac je nešto što mijenja život. Sa Cedrikom sam provodio svo slobodno vrijeme. Zaista smo bili vrlo vezani" - prisjeća se sretnih dana gospodin Carlson.

Krajem septembra 2005. njegov život je totalno promijenjen. Supruga, Švajcarkinja po rođenju, je na jednom aerodromu u Švicarskoj, pred povratak u Sjedinjene Države, odbila za putuje i zadržala malog Cedrica. U policijskom uredu na aerodromu Scottu Carlsonu je rečeno da sina ne može odvesti u Sjedinjene Države bez saglasnosti majke ili sudskog naloga. Stoga se Scott Carlson vratio u Washington i otišao pravo u sud:

„Američki sud dao mi je puno pravo staranja i sva druga prava. Brak je razveden na njenu štetu zbog onakvog njenog ponašanja."

Unatoč tome što su američko i međunarodno pravo na njegovoj strani, Scott Carlson nije mogao dovesti sina nazad u Sjedinjene Države. Njegov sluča je sličan hiljada drugih u kojima je bračni drug rođen u inostranstvu.

Takav slučaj je i slučaj Janet Greer, Amerikanke čiju je trogodišnju kćer otac, Egipćan, odveo prije 12 godina. Nedavno je američka državna tajnica Hillary Clinton o tome ragovarala i sa egipatskim ministrom inostranih poslova i makar mali rezultat nije izostao. Janet Greer je dozvoljeno da u Kairu sa kćerkom provede dva sata:

„Svaki put kada se nasmijala, vidjela sam sebe. Bilo je to izuzetno bolno."

Egipat, kao i mnoge druge zemlje, zahtijeva da djeca njegovih državljana, makar i rođena u inostranstvu budu odgajana u Egiptu. Pravni propisi tih zemalja jaka su uporišta vlasti, čak i ako su te zemlje prihvatile međunarodne konvencije i bilateralne sporazume sa drugim zemljama kojima se regulišu takvi slačajevi.

To se možda najbolje vidi iz slučaja Amerikanca Davida Goldmana. On takođe pokušava više od 5 godina vratiti sina iz Brazila u Sjedinjene Države. Nadležni brazilski sud presudio je u njegovu korist, ali sin koga je majka Brazilka odvela u Brazil, tamo se preudala, zatim i umrla, još uvijek je u Brazilu. Pravne zavrzlame kojima se služi ugledni Brazilac, očuh Goldmanovog sina još uvijek traju.

U međuvremenu, Scott Carlson je pomoć potražio i u Federalnom istražnom birou i Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanju djecu, neprofitnoj organizaciji koja usko sarađuje sa nadležnim državnim službama.Ono što najviše brine Scoota Carlsona dok čeka na povratak sina, na način koji će zadovoljiti i švajcarske propise, su posljedice koje trpi i može, odrastajući dalje, trpjeti njegov sin:

„On je sada uzratsta u kojem susreće drugu djecu, oni razgovaraju o očevima... Cedric se sigurno osjeća usamljenim, različitim od drugih, i ta osjećanja će se, kako bude rastao, pojačavati."

Scoot Carlson se nada de će jednog dana ponovo biti sa svojim sinom. Za četiri godine otkako su razdvojeni dozvoljeno mu je da ga vidi ukupno na pet sati. Mali Cedric Carlson, nedužna žrtva odluke jednog od roditelja, peti rođendan proslavio je nedavno, 3. jula.

###

XS
SM
MD
LG