Linkovi

Izraelsko-palestninski odnosi: Da li ekonomija može skratiti put do mira?


Izraelska vlada spremna je i želi uspostaviti uslove koji će pogodovati razvoju ekonomije na palestinskim teritorijama. Za sada se to prije svega odnosi na Zapadnu Obalu. Mada izraelski zvaničnici nemaju neki konkretan plan tih mjera, Zapadna Obala ipak doživljavaju uočljiv ekonomski uspon. Prekid nasilja doveo je do povećanih stranih investicija, domaćih ulaganja i trgovine.

Jenin, primjera radi, nije Dubai, Qatar, ili New York. To je grad koji je do nedavno bio mnogo više poznat kao uporište napadača samoubica. Sada, sa velikom, potpuno novom robnom kućom, objektom koji vrijedi više miliona dolara, grad je postao raj za kupce. Jedna od njih je i palestinska učiteljica Afaf Rahal:

"Kada sam ranije odlazila u Aman, u Jordanu, i druga mjesta, nadala sam se da ćemo i mi na Zapadnoj Obali imati nešto poput tamošnjega…. ili čak nešto bolje. Hvala Bogu, sada doista imamo ono sto sam i očekivala, pa i bolje."

Analitičari zbivanja na izraelsko-palestinskim teritorijama ocjenjuju da je robna kuća u Jeninu dio napretka koji se dešava u uslovima poboljšane sigurnosti, uprkos svjetskom ekonomskom zastoju.

Ofir Gendelman je na čelu Izraelsko-palestinske trgovinsko-industrijske komore u Tel Aviv-u , nove organizacije, osnovane sa ciljem povećanja ekonomske saradnje između dvije strane:

"Mnogo je mirnije na Zapadnoj Obali nego što je bilo prije šest ili dvanaest mjeseci. Potpuno je mirno. Nema terorističkih napada. Palestinske snage sigurnosti na sve načine pokušavaju da spriječe napade. Naravno, i izraelska vojska radi ono što mora. Na kraju svega, kada je situacija mirna, i kada je sigurno, ekonomija napreduje i događa se ono što se događa."

Nove građevine mogu se vidjeti na sve strane. Opremanje luksuznog hotela, građenog zahvaljujući novcu evropskih investitora, brzo se privodi kraju gradu Ramali.

Bolji sigurnosni uslovi naveli su izraelsku vojsku da u posljednjih godinu dana ukloni 140 kontrolnih tačaka, omogućavajući tako slobodan protok ljudi i robe. Ipak, treba puno vremena da bi se uspostavilo povjerenje. Palestincima da još uvijek druge kontrolne tačke blokiraju ili otežavaju brojne poslove i trgovinu.

Mali broj Palestinaca vjeruje da će ekonomski napredak sam od sebe donijeti mir, ali mnogi vjeruju da može uveliko pomoći. Gospodin Gendelman ističe:

"Lakše je pregovarati sa nekim ko vodi normalan život, sa nekim ko nije očajan, nekim ko se ne osjeća izolovano. Mislim da su u uslovima bolje ekonomske situacije na Zapadnoj Obali sasvim sigurno veće šanse da se postigne mir u ovom regionu."

Za Afar Rahal, luksuzno posuđe u njenom rodnom gradu, je mnogo više od prilike za kupovinu onoga što joj se dopada:

"Viđala sam takve tanjire u Amanu, ali nekako sam se bojala da ih kupim. Sada, kada ih vidim u Jeninu, kao da sam našla neku vrstu izgubljenog blaga."

Za nju, ova nova luksuzna robna kuća je znak nade da život poprima normalne tokove, čak i u mjestima kao što je donedavno bio Jenin.

XS
SM
MD
LG