Linkovi

Prva aukcija nalazišta nafte u Iraku nakon 30 godina 


Irak je jučer odpočeo aukciju ugovora za razvoj svojih bogatih nalazišta nafte i plina u nastojanju da poveća priliv prihoda i obnovi ratom razorenu zemlju. Konzorcijum inostranih kompanija, uključujući British Petroleum i kineski CNPC su prihvatili ugovor na proširenju proizvodnje na najvećem naftnom polju, ali ostale kompanije traže više od onoga što je Bagdad spreman ponuditi.

Nakon više od šest ratnih godina, 32 kompanije se nadmeću za ugovor da rade na osam najvećih naftnih i plinskih nalazišta u Iraku.

I mada je nadematnje bilo žestoko, donijelo je samo jedan ugovor na prvoj aukciji naftnih polja u Iraku nakon 30 godina, kaže irački Ministar za naftu, Asim Jihad.

"Prvi ugovor je podpisan sa konzorcijumom British company BP, i kineskom kompanijom CNPC na razvoju naftnog polja Rumaila. Još uvijek smo u procesu utvrdjivanja ugovora na drugim naftnim i gasnim poljima i čekamo nadmetanje globalnih kompanija."

Iračko ministarstvo za naftu je kompanijama ponudilo dva dolara za svaki barel sirove nafte kojeg proizvedu preko minimalnog proizvodnog cilja.

Medjutim, neke kompanije traže najmanje dva puta veći iznos. Kao rezultat toga, neka manja iračka nalazišta nafte nisu privukla ni jednog učesnika na licitaciji.

Tender je pokrenuo oštre debate u zemlji u kojoj 95 posto prihoda dolazi od nafte.

Vlada kaže da ugovori Iraku mogu donijeti blizu dvije hiljade milijardi dolara u narednih 20 godina. Medjutim, neki kritičari kažu da inostrane kompanije mogu opljačkati iračku naftu.

Farouq Mohammed Sadeq predstavlja domaće proizvodjače nafte.

"Sada će navaliti brojne kompanije, koje ne dolaze radi Iraka. One imaju vlastitu politiku koja će definitivno uticati na suverenost Iraka." kaže Sadeq.

Ukazujući na moguće sigurnosne probleme rada u Iraku, neke kompanije su navodno povećale svoje naknade.

Ali ekspert za energiju, Walid Kurdi kaže da su iračka naftna bogatstva isuviše privlačna da bi se od njih odustalo.

"Bez sumnje, postoji problem sigurnosti. Zvaničnici i uključene kompanije treba da dogovore vlastitu sigurnost. Ali za uzvrat, dobit od ulaganja je itekako vrijedna."

Irak ima treće po veličini svjetske rezerve nafte, koje se procjenjuju na 43 milijarde barela sirove nafte.

XS
SM
MD
LG