Linkovi

SAD: Aleksandar Hemon i Mirsad Hadžikadić, učesnici Dana BiH na Capitol Hillu


U prošli petak (26. juna) gosti televizijske emisije programa Glasa Amerike za Bosnu i Hercegovinu bili su dobro poznati bosansko-američki pisac Aleksandar Hemon i Mirsad Hadžikadić, profesor na univerziteta Sjeverna Karolina. Njih dvojica su taj dan i u četvrtak (25. juna) bili i učesnici

Dana Bosne i Hercegovine na Capitol Hillu, sjedištu američkog Kongresa. Dani BiH su bili zapravo prvo okupljanje mladih intelektualaca i biznismena, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive i rade ovdje u Sjedinjenim Državama, posvećujući veliki dio svoga vremena i pitanjima koja su od velike važnosti za bosanskoherecegovačku zajednicu u SAD i zemlju iz koje potiču.

Tokom razgovora sa njima urednica i voditeljica emisije Džeilana Pečanin Allison je citirala slijedećei dio jednog teksta Aleksandra Hemona:

" Nama je preseljavanje, raseljavanje i gubitak imovine, zemlje, kuće ono što su nekome escajg, ručni radovi i porodični portreti. Sa takvom ličnom historijom, neka vrsta kontinuiteta je duševna potreba. Znanje o tome ko smo mi se mora prenositi lično, pričom, jer nije upisano u naš okoliš, ne vidi se tamo gdje živimo."

Taj dio Hemonovog teksta bio je povod za pitanje kako uliti našoj djeci, i oni potom djeci svoje djece, osjećaj prema BiH, kako ih navesti da je smatraju svojom i beskrajno važnom kada nas, sada odraslih, više i ne bude, kada ne bude onoga kome je bosanski bio maternji jezik, kada se smijene generacije...

Odgovor Aleksandra Hemona, kao i kompletan razgovor sa njim i gospodinom Hadžikadićem možete pogledati u dva video-zapisa koje objavljujemo u okviru našeg interent izdanja.

XS
SM
MD
LG