Linkovi

Visoki predstavnik u sjedištu EU: Puna podrška posezanju za Bonskim ovlastima


Danas je visoki/specijali predstavnik za BiH Valentin Inzko boravio u Briselu gdje se, između ostalog, susreo se i sa ambasadorima Političko-sigurnosnog komiteta EU, te prvim ljudima Evropske komisije zaduženim za proširenje. Najkraći rezime tih susreta je: podrška Visokom predstavniku i zabrinutost ukupnim prilikama u zemlji.

Dilema oko toga da li Visoki predstavnik,posebno njegovo posezanje za bonskim ovlastima ima podršku Brisela, više nema jasno je istakao i sam gospodin Inzko:

"Svi su mi dali podršku, a glavna poruka je bila ta da treba da idemodalje. To je sada prošlost, idemo dalje, da radimo na evropskom putu.I tu su svi ambasadori bili jednoglasni."

Na izvještačevu primjedbu da se isčekuje odgovor zvaničnika Republike Srpske, da se oni dogovaraju, konsultuju I pitanje da li misli da bi to moglo dodatno da zakomplikuje situaciju, gospodin Inzko je odgovorio:

"Ne bih to kometarisao, jer nemam najnovije informacije iz Banja Luke. Vjerovatno će stranke da se dogovore o nekoj političkoj platformi, a to je sasvim druga stvar. Ono što je ranije bilo, to je bio zakon, a politička platform…., vidjećemo..."

Pitanja o Prudu, da li postoji ili ne postoji, a zna se da Brisel stoji iza Pruda, i želi da se svi oko njega okupe, i da li je to i to bila jedna od tema, Visoki predstavnik je prokomentarisao slijedećim riječima:

"Prudski proces je nama bio jako drag, jer je to domaći process… nekako kao domaća radinost. Mislim… u ovom format…. sa samo tri lidera, biće teško da se nastavi, ali mislim da sada postoje pokušaji da se nastavi sa šest, sedam, osam lidera. Možda će sa širokom bazom biti veće šanse za uspjeh."

Pored razgovora sa ambasadorima, članovima Političko-sigurnosnog komiteta EU , gospodin Inzko je predstavnik imao susrete i u Evropskoj komisiji, gdje je komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn iskazao posebno interesovanje za procese koji bi trebali ubrzati reforme i integraciju BiH i EU. U tom je svjetlu pozdravio donošenje zakona iz paketa mape puta za liberalizaciju viznog režima, uvjeren da tim pravcem treba ići dalje kako bi BiH smanjila zaostatak za većim dijelo regiona u procesu uključivanja u "bijelu šengensku listu."

XS
SM
MD
LG