Linkovi

Predsjednik Srbije u Banjaluci: Srbija protiv politike nametanja rješenjaStavovi Srbije i Republike Srpske se podudaraju u vezi potrebe stabilnosti regiona i brzog puta ka Evropskoj uniji i Bosne i Hercegovine i Srbije – istakao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom sporazumu i dogovorima i i konsenzusu u okviru Bosne i Hercegovine o svim otvorenim pitanjima.

Gospodin Dodik je izrazio i nezadovoljstvo zbog činjenice da je u subotu, 20. juna, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko poništio zaključke Narodne skupštine o efektima prenosa ustavnih nadležnosti sa Republike Srpke na institucije Bosne i Hercegovine.

„Dejtonski sporazum se, sa naše strane, apsolutno poštuje, ali u onoj formi koja podrazumijeva poštivanje slova Dejtona, a ne duha Dejtona, kako je bilo nametnuto svih prethodnih godina. Vlada Republike Srpske smatra da u tim zaključcima nema ništa antiustavno i antidejtonsko i u tim zaključcima se ne može naći nigdje primjer upravo antidejtonskog ili antiustavnog ponašanja. Stoga nas je iznenadila odluka i primjena bonskih ovlaštenja. Bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti. Ona ne mogu više da se koriste. Što se tiče nas, iz Republike Srpske, ja mislim da je ovo zadnji put kada je moguće da visoki predstavnik, sa određenim legitimitetom, povuče jednu takvu odluku“ - naglasio je Milorad Dodik.

Predsjednik SrbijeBoris Tadić je istakao da smatra da se niko, pa ni visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ne osjeća dobro zbog poništavanja zaključaka Narodne skupštine, te da je neophodno izaći iz ove situacije i ući u komunikaciju i način donošenja političkih odluka koje će obezbijediti stabilnost i razvoj.

«Srbija je i garant Dejtonskog sporazuma. Srbija je i garant punog teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i od takve politike ne odustaje. Istovremeno, Srbija ne prihvata nikakvu politiku nametanja rešenja. Za Srbiju je prihvatljivo svako rešenje koje prihvataju legitimni predstavnici sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Svaka drugačija politika nije prihvatljiva za Republiku Srbiju“ - poručio je gospodin Tadić.

Predsjednik Srbije je večeras, tokom nenajavljene posjete Banjaluci, razgovarao i sa predstavnicima sedam političkih stranaka iz Republike Srpske koje su podržale usvajanje zaključaka Narodne skupštine o efektima prenosa ustavnih nadležosti sa Republike Srpske na institucije Bosne i Hercegovine.


XS
SM
MD
LG