Linkovi

SAD i Iran: Odmjerenost Bijele kuće i podrška američkih prosvjednika


Veliki broj prosvjednika okupio se, tokom jučerašnjeg popodneva, ispred Bijele kuće pružajući na taj način podršku demonstrantima u Iranu koji ne prestaju iskazivati nezadovoljstvo od 12. juna zbog izbornog rezultata koji smatraju prevarom i krađom u režiji iranskog režima. Ovdje u Washingtonu, prosvjednici su, noseći zastave i panoe, sa zelenim maramama i šalovima, što je boja pristalica opozicionog lidera i predsjedničkog kandidata Mis Hoseeina Mousavija, prošli avenijom Pennsylvania, uz zadržavanje pred Bijelom kućom.

Njen domaćin, predsjednik Barack Obama je, istovremeno uz nastavak demonstracija u Teheranu i broj ubijenih demonstranata koji se približava brojci od 20 osoba, o stanju u Iranu progovorio znatno oštrije, ali i dalje izbjegavajući ocjene koje bi iranksom teokratskom režimu i vođstvu dale priliku da Sjedinjene Države okrivi za nemire koji u Iranu traju od 12. juna.

Na kritiku Republikanaca da bi u ocjenama dešavanja u Iranu trebao biti još oštriji, mnogi analitičari i političari Obamine stavove ocjenjuju kao odmjerene i riječima u korist poštivanja ljudskih prava, uz istovremeno držanje otvorenim američkih opcija i umanjivanjem mogućnosti da Sjedinjene Države budu "žrtveno jagnje" u propagandi iranskog klerikalnog vođstva. Tamošnji režim ne prestaje optuživati Zapad da podstiče i orkestrira ulične proteste i, u pojedinim trenucima, krvave sukobe sa policijom i pro-režimskom milicijom.

Profesor sociologije na katedri za Iran univerziteta Strayer Rasool Nafisi stavove predsjednika Obame o Iranu ocjenjuje vrlo dobro uputnim:

„Izjave gospodina Obame su odmjerene. Ukoliko su neodmjerene, iranski režim i njegove pristalice optužiće Sjedinjene Države za miješanje u unutarnje stvari Irana. I druge strane, opozicija može to shvatiti da će Amerika na ovaj ili onaj način pomoći, što u ovom trenutku nije realno."

Ocjenjujući ulogu i mjesto, prema službenim iranskim podacima poraženog predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavija, profesor Nafisi iznosi interesantno mišljenje:

„Gospodin Mousavi je, po meni, ličnost slučajnosti i sadašnjih okolnosti. Prije izbora iranski reformisti, ili opozicija nisu ga smatrali vjerodostojnom političkom ličnošću. Iranski intelektualci i lideri drugih političkih stranaka nisu ga podržavali, osim nekolicine, poput bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khatamija."

XS
SM
MD
LG