Linkovi

Američki Muslimani i Židovi reagiraju na novu srednjeistočnu politiku


Reakcije na govor predsjednika Obame u Kairu, kada je u pitanju politika Amerike prema Srednjem Istoku, su do sada bile uglavnom pozitivne. I administracija predsjednika Busha je podržavala stvaranje neovisne palestinske države, ali je ipak, kako su navodili promatrači, favorizirala Izrael. Trenutno je Izrael pristao da zamrzne daljnje širenje naselja , što zahtijeva predsjednik Obama. A kako to na novu politiku Washingtona prema srednje istočnom problemu, gledaju američki muslimani i jevreji?

Ako se podsjetimo na izjavu predsjednika Obame u Kairu prema kojoj je jedino rješenje koje bi zadovoljilo aspiracije obje strane,dvije države, gdje Palestinci i Izraelci mogu živjeti u miru i sigurnosti, nije čudno da zajednice Muslimana i Židova u Sjedinjenim Državama sada nastoje spoznati suštinu nove politike prema Srednjem istoku.


U glavnoj washingtonskoj džamiji , imam Abdullah Khoug kaže da je reakcija američkih muslimana na govor, masovno pozitivna. No, sada oni žele da vide i akciju i da se izraelsko palestinski sukob konačno riješi. Imam Khoug naglašuje:


Saslušao sam mišljenja mnogih pametnih ljudi u našoj zajednici , i svi su jako sretni zbog govora. I većina njih zbilja gaji velike nade u budućnost. Ali, svi se oni ujedno i brinu: kakav smjer akcije će sada biti poduzet?


Američki Židovi su medjutim više podijeljeni. U Washingtonu, urednica jevrejskog nedjeljnika, Jewish Week, Debra Rubin gleda na stvar pozitivno, ali sa zadrškom. Ona govori da joj se svidja ideja dvije neovisne države, ali isto tako želi da arapski svijet prizna povijesna prava Izraela na njihovu zemlju. Gospodja Rubin podsjeća na to da je predsjednik Obama rekao da legitimnost Izraelske zemlje proizilazi iz holokausta.

Holokaust, nastavlja Rubinova, jest odigrao ključnu ulogu u stvaranju izraelske države. No, dodaje ona, Židovi su bili vezani za tu zemlju hiljadama godina prije nego se holokaust dogodio. Upravo te veze, kaže Debra Rubin, moraju biti osnov arapskog priznavanja Izraela.

Ona naglašuje da drugačije tvrdnje hrane percepciju medju Arapima da Židovi nemaju legitimno pravo na tu zemlju.


Druge židovske grupe, poput Lige protiv Klevete, ukazuju na protivljenje predsjednika Obame židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali. One podsjećaju na još jednu izjavu predsjednika Obame u Kairu:


Sjedinjene Države više ne prihvataju legitimitet širenja izraelskih naselja. Dalja izgradnja krši dogovore od ranije, i potcjenjuje napore da se postigne mir. Vrijeme je da izgradnja naselja prestane.

Liga protiv Klevete, koja je imala veliki utjecaj tijekom Bushove administracije, medjutim tvrdi da naselja nisu niti ilegalna, niti su prepreka miru.

No, ima i sasvim drugačijih mišljenja medju Židovima. Ori Nir pripada lijevo orjentiranoj grupi Amerikanci za Mir Sada. Grupa se protivi židovskim naseljima i za formiranje je palestinske države na većini okupiranih teritorija.

Nir kaže da je grupa oduševljena Obaminim govorom, i dodaje da većina američkih Židova i Izraelaca uopće podržava proces koji je prezentiran tzv. Mapom puta iz 2003. Tim se planom zahtijeva eliminiranje terorizma s palestinske strane, u zamjenu za dvije države.

Ori Nir objašnjava:


Ni Izraelci ne vole naselja, niti vole naseljenike. Većina njih bi istinski željela da se to pitanje posve eliminira. Ono je prepreka miru.


Nir dodaje da uz novu američku politiku , židovske mirovne grupe ponovno imaju utjecaja, i kod predsjednika i u Kongresu.


Ipak, Amerika mora nastaviti suradnju s izraelskom vladom. U prošlonedjeljnom govoru je izraelski premijer Benjamin Natanjahu podržao stvaranje palestinske države. No, on nije obećao potpuno zamrzavanje daljnje izgradnje, i nije definirao granice palestinske države. Za zapadnu Obalu je rekao da je ''zemlja naših predaka''. To je tek još jedno podjsećanje da mir izmedju Izraelaca i Palestinaca neće biti lako postići.

XS
SM
MD
LG