Linkovi

SAD: Slijedi najtemeljitija reforma sistema kontrole poslovanja finasijskog sektora od Velike depresije do sasa


Predsjednik Barack Obama i članovi njegovog tima za finacijsku problematiku su tokom ove sedmice otvorili još jednu vruću stavku ukupnog ekonomskog opravka - sistem reguliranja, praćenja i kontrole finasijskih operacija i tokova. Po mnogima, među njima su i političari, analitičari, bankari, finansijski stručnjaci, regulatorni sistem je u prošlosti dobro funkcionirao. Po ubjeđenju gospodina Obame i njegovih saradnika sadašnja ekonomska kriza je dokaz da su postojeća pravila i regulative neadekvatni na sadašnjem kompleksnom stupnju američke i svjetske ekonomije.

Američke ekonomske nevolje neki tumače i posljedicom gramzivosti i neodgovornosti krupnih fiansijskih „riba." Gospodin Obama ističe i da je nedostak vladinog nadzora stvari učinio još gorim:

„Nije to samo greška pojedinaca. To je propust cijelog sistema. Rad mnogih firmi nije bio kontroliran. A bilo je slučajeva tako kompleksnog i zatvorenog poslovanja da su samo rijetki pojedinci, izvan ili unutar tih kompanija, znali šta se dešava."

Po ocjeni Christine Romer, ekonomske savjetnice Bijele kuće, regulativa osmišljena prije 70-ak godina nije primjerena kompleksnosti poslovanja u 21. stoljeću:

„Jedna od pojava koje smo uočili u sadašnjoj krizi su brojne rupe i otvori u regulatornom sistemu koje je potrebno eliminirati."

Nakon sveobuhvatnih kosultatcija sa ekonomskim ekspertima, gospodin Obama je sredinom tjedna najavio najtemeljitiju reformu reguliranja finasijskog sistema od ere Velike depresije do danas:

„Nastojimo stvoriti okvir u kojem će finasijsko tržište funkcionirati slobodno, bez opasnosti da tokom normalnih ekonomskih tokova dođemo na ivicu finansijskog kolapsa."

Taj i druge rizike trebalo bi da preduprijedi Vijeće regulatora koje će predvoditi zvaničnici Centralne banke, istakao je u svjedočenju u Kongresu ministar finansija Timothy Geithner:

„Vijeće se popuniti procjepe, unaprijediti rješavanje spornih situacija. I što je najvažnije, Vijeće regulatora će imati pravo na uvid u potrebne podatke iz svake firme kako bi pomoglo identificiranju potencijalnih rizika."

Upravo će Kongres biti mjesto žestokih rasprava o novom regulatornom sistemu. Kogresmen, republikanac John Boehner, primjera radi, tvrdi da će prijedlozi Bijele kuće, ukoliko budu usvojeni u predloženom obliku, ugušiti i rast i inovativnost finasijskog sektora:

„Imaćemo federalnu vladu koja će odlučivati o kamatama za dugove po kreditnim karticama. Imaćemo predsjednikove prijedloge o vrsti finansijskih usluga, Amerikancima na raspolaganju."

Senator Richard Shelby, takođe republikanac, sumnja da bi Centralna banka mogla efikasno odgovoriti novim zaduženjima i ovlastima koje će imati:

„Ne vjerujem da je razumno očekivati da Centralna banka, ili bilo koja druga institucija, mogu efikasno igrati toliko mnogo uloga."

I mnogi drugi smatraju da će novi sistem kontrole imati mnogo nivoa, kao i da će federalna vlada imati previše uticaja na finansijsko tržište. I formiranje nove, federalne agencije, za zaštitu potrošača je predmet kritika.

Na te i slične kritike senator Chris Dodd uzvraća:

„Na kojoj planeti vi živite? Oni koji su krivi za sadašnje stanje tvrde da potrošači ne bi trebalo da budu zaštićeni."

Običnog, prosječnog Amerikanca imao je na umu i gospodin Geithner kada je u Kongresu rekao:

„Ne moramo se slagati oko detalja, ali na reformi sistema kontrole moramo raditi. Obični Amerikanci su teško pogođeni, povjerenje u naš finansijski sistem je dobro uzdrmano, naša ekonomija je toliko blizu ivice ponora da ne smijemo propustiti ovaj trenutak."

Republikanci dovode u pitanje mnoge aspekte prijedloga Bijele kuće i nadaju se da će, u saradnji sa Demokratama, formulirati još efikasnija rješenja. Amerikancima ostaje da sačekaju.

XS
SM
MD
LG